Заради дело броиха недействителните бюлетини за съветници в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 10 Ное. 2023
363 четения

Оглед на недействителните бюлетини за общински съветници от над 30 секции в Г. Оряховица се проведе в Административния съд във В. Търново. Повод за това е даване ход на делото, образувано по три жалби относно изборните резултати. Те са от Георги Стоянов, който не успя да влезе в Общинския съвет от “Български демократически форум”, и от “БСП за България и Левицата”, които се явиха в коалиция за местния вот. Георги Стоянов беше втори в листата на “Български демократически форум”, но не успя да стане съветник, тъй като пренареждането с преференции го измести на трето място, а формацията получи 2 мандата. В жалбата си той настоява да се преразгледат недействителните бюлетини и да се изчисли отново резултата. Според Георги Стоянов в някои изборни секции има бюлетини, които са обявени за недействителни, но са редовни и в тях има преференции за него.
Tретото административно дело е образувано по жалба на Огнян Стоянов, представител на “БСП за България и Левицата”, против същото решение на ОИК за избор на съветници. Трите дела са обединени в едно.
На заседанието в съда присъстваха председателят на Общинската избирателна комисия Иван Илиев и представители на част от другите политически сили като заинтересовани страни.
Съдия Ивелина Янева допусна отварянето на чувалите с изборните книжа и заедно с председателя на ОИК Иван Илиев и представители на партиите започнаха да оглеждат всеки недействителен глас. Съдия Янева заяви, че макар в секционните протоколи да няма вписани никакви възражения относно отчитането на изборните резултати, иска да покаже какво значи недействителна бюлетина. При огледа стана ясно, че голяма част от недействителните бюлетини са с отбелязана преференция за определен кандидат, но не е посочена политическата партия или коалиция, от която е издигнат.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново