Започват мащабни пътни ремонти за милиони

Публикувано на ср, 20 май 2020
6519 четения

инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление - В. Търново

Мащабни ремонти на републиканската пътна мрежа започват във Великотърновска област. Това съобщи инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново. Само три от определените участъци, които ще бъдат рехабилитирани, обхващат над 41 км от пътищата в региона. Всеки момент се очаква да започне превантивният ремонт на път II-53 от Лясковец в посока Елена – Сливен, който е разделен на три етапа. От Лясковец до кръстовището със Златарица ремонтните дейности са разделени на два участъка, като крайният срок за изпълнение е краят на октомври тази година, а стойността за рехабилитация на участъка е в размер на 12 млн. лв.
Отделно фирма “Пътно поддържане – Сливен” ще ремонтира участъка от кръстовището на Златарица до началото на Елена, който отдавна е в лошо състояние и чакаше финансиране от страна на държавата. Участъкът е част от “Лот 31 Път II-53 Поликраище – Елена – Сливен от км 34+400 до км 46+290 и от км 72+200 до км 87+300, с обща дължина от близо 27 км, попадащи на територията на областите В. Търново и Сливен. Миналата година от АПИ стартираха обществената поръчка за избор на изпълнител за големия ремонт, като заложените средства за целия участък е близо 23 млн. лв., осигурени по ОП “Региони в растеж”.
Другият участък, който предстои да бъде ремонтиран паралелно с останалите, е път III-303 от Пушевския кантон до с. Михалци (от 41+380 до 56+900), като крайният срок за изпълнение също е до края на октомври. Участъкът ще струва около 11 млн. лв., като в сумата не са включени средствата за знаци и пътната маркировка.
В момента завършва първата част от ремонта на пътя Вардим – Свищов, след което веднага ще стартира вторият етап от рехабилитацията на републиканския път. Средствата за ремонтните дейности са около 5,5 млн. лв.
“Предстоят сериозни ремонти в областта, които дълго време са били отлагани. Благодарен съм на Агенция “Пътна инфраструктура”, че с осигуреното финансиране ще се подобри състоянието на пътната мрежа в региона. Целта е ремонтите да бъдат направени качествено за бъдещо ползване и за по-голям период от време, защото е доказано, че развитието на икономиката е пряко свързано с добрата инфраструктура”, допълва инж. Ангелов.
Предстои да внесе искане за финансиране и за някои отсечки от третокласната пътна мрежа, които са в крайно належаща нужда от ремонт. Ако от пътната агенция отпуснат пари, се планират ремонтни дейности на път III-405 в участъка Вишовград – Бяла черква, както и в Стражишкия регион.
В момента се извършват текущ ремонт и поддръжка на главния път София – Варна, който е в крайната фаза. На компрометираните участъци се извършва изкърпване и пренастилане, тече подмяна на еластичните огради и изрязване на храсти и растителност, подновяване на банкетите и др. По Хаинбоаз е възложено просветляване на пътните участъци.
Сред планираните тази година дейности е ремонт на главен път I-5 Русе – В. Търново – Габрово в целия участък, попадащ на територията на област В. Търново, за което са заложени между 500 000 и 800 000 лв. “Имахме много идеи, които ще се наложи да оставим за следващия период, тъй като бюджетната рамка беше намалена заради кризата с COVID-19, но въпреки това се надявам да стабилизираме възлови отсечки и места в областта с ресурса, с който разполагаме”, каза още инж. Ангелов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново