Започва обновяването на летище Горна Оряховица

Публикувано на нд, 25 февр. 2018
5146 четения

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Г. Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Предложението на концесионера за промяна на устройствения план бе внесено в общинската администрация в средата на февруари заедно с копия от Генералния план за инвестиции и развитие на летището, одобрен на 24 октомври 2017 г. от Министерството на транспорта. С решението на местния парламент на практика бе дадена “зелена светлина” на консорциума за изпълнение на ангажиментите му по договора.
Сега пистата е с дължина 2450 м, което позволява на нея да кацат самолети от категория Код D с размах на крилата до 52 м. С предвиденото удължаване летището ще може да посреща и по-големи самолети. Контрактът за аеропорта бе сключен през 2016 г., след като МС отдаде на концесия летището на консорциума “Гражданско летище Г. Оряховица”. В него участват фирмата “Кристална вода” АД, която държи 95 % от капитала на компанията, и държавната “Летище Г. Оряховица” ЕАД, чийто едноличен собственик е транспортното министерство с капитал от 5 %.
Концесията е за срок от 35 г. и предвижда инвестиции в размер на 32 млн. лв., като 22,4 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите 4 г. Според договора инвеститорът се задължава да развие, разшири и модернизира летището с оглед осигуряване на ефективното му и устойчиво функциониране като летище за международни и вътрешни полети. В инвестиционния план са заложени три етапа за модернизация на аеродрума, които включват изграждане на допълнителна пътека за рулиране, ремонт, разширяване и удължаване на пистата, изграждане на карго терминал и разпределителен център, изграждане на ремонтна база за самолети, на логистичен център и на център за подготовка на пилоти. Сградата на терминала също ще бъде обновена.
Най-малкото международно летище у нас има важна роля за развитието на региона. В момента се използва за нередовни превози на пътници и товари, както и за обслужване на авиацията с общо предназначение. Специализирано е в извършването на карго полети и има потенциални възможности за увеличаване обема на своята дейност чрез привличане и осигуряване на вноса и износа на суровини и готова продукция от предприятия в региона и страната. Разположените в близост туристически обекти в област В. Търново представляват интерес за чуждите туристи, които посещават България. В тази връзка има запитвания от страна на бизнесмени и туроператори за възможностите за опериране на летището.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново