Започналите работа са повече от загубилите работните си места

Публикувано на ср, 20 апр. 2016
317 четения

513 души са загубили работата си във В. Търново, Елена и Златарица през март. За първи път от много време техният брой е по-малко от безработните, които намериха работни места през месеца, а те са 518, посочи Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда, което обслужва трите общини.
4,8 % е равнището на безработицата в старата столица и намалява. В Златарица всеки трети официално е безработен, но и тук нивото на безработицата намалява и от 39,2 на сто през февруари за месец е спаднало до 33,2 %. В Елена безработицата е 22,4 % и бележи ръст от 0,8 на сто. Официалната безработица за областта е 9,5 %, а за страната – 9,9 на сто.
За едно работно място през март са се конкурирали петима безработни, а предходния месец натискът върху пазара на труда е бил 4:1.
На трудовата борса, организирана от Бюрото по труда на 12 април във В. Търново, се явиха 51 работодатели, които оферираха свободни реални 423 работни места. Посетилите борсата безработни и хора, искащи да сменят работата си, се оказаха по-малко. 25 от вакантните позиции вече са заети. Има остър недостиг на кадри за захарната индустрия в Г. Оряховица, търсят се много шивачки и пътностроителни работници във В. Търново. Има все още вакантни места за сезонна работа по морските хотели, посочи Обрешко Нечев.
Следващата трудова борса във В. Търново ще е през септември тази година.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново