Започна събирането на местните данъци във В. Търново

Публикувано на ср, 6 февр. 2019
838 четения

Жителите на В. Търново и населените места от общината вече могат да заплащат местните данъци и таксата за битови отпадъци. Това съобщи Вежен Пенев, директор на „Местни данъци и такси“. Събирането на налозите тази година започна със закъснение заради въведената промяна в облагането на моторните превозни средства, което бе гласувано миналата седмциа от Общинския съвет. Ставките върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци остават без промяна, а увеличението за по-голямата част от автомобилите е минимално. Съобщения за дължимите суми ще бъдат изпратени в законоустановения срок, който е до началото на март.

“Вноските могат да бъдат платени на две части – до 30 юни и до 31 октомври.

5 % е отстъпката, ако данъците върху сградите и върху превозните средства бъдат платени в целия им размер до 30 април. За такса „Смет“ облекчението е 10 %“, уточни Вежен Пенев.

Другата промяна, която влезе в сила от тази година е използването на единната информационна система, която дава възможност да се правят онлайн справки кой и къде е декларирал имоти, какви данъци плаща за тях и дали ползва неправомерно отстъпки. С въвеждането й на практика ще се сложи край на хитруванията на някои собственици, които декларират повече от едно жилище за основно, за да използват отстъпката от 50 %. Доскоро местните власти не можеха да засичат такива дублирания, когато жилищата са в различни населени места, но с въвеждането на системата общините ще могат да правят онлайн справки и да санкционират нарушителите.

Местата, на които гражданите могат да платят дължимите данъци и такси остават  без промяна. Това са Централен офис на Общинска данъчна служба, който се намира на ул. „Христо Караминков“ ?19, изнесения център в Mall – В. Търново и изнесения офис в кв. „Чолаковци”, намиращ се в СУ „Владимир Комаров”. Плащания се приемат също на касите на „Изипей” и Банка ДСК, чрез пощенски запис и по банков път. Информация за банковите сметки може да бъде намерена на сайта на Община В. Търново.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново