Започна изграждането на АМ “Русе – В. Търново”

Публикувано на нд, 3 Дек. 2023
659 четения

Започна изграждането на АМ “Русе – В. Търново” в района на град Бяла. Началото поставиха със символична първа копка премиерът акад. Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков.
Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – В. Търново. Изграждането ѝ започна в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.
„Перспективата става много различна и за да може да се реализира, трябва да довършим това, което сега започваме. Да, това ще отнеме няколко години, но всички ще имаме полза от тази магистрала, не само русенци, но и цяла България. И това ще бъде един от основните ми ангажименти оттук нататък“, заяви премиерът акад. Николай Денков.
Автомагистралата „Русе – В. Търново“ ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана. Цялото трасе трябва да е завършено в рамките на следващите 5 години.
Регионалният министър Андрей Цеков уточни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. Паралелно с това ще бъде възложено и проектиране на продължението на магистралата от В. Търново до магистрала „Марица“, а оттам със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“.
Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на втория участък – обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който беше направена първата копка, е ДЗЗД „АМ Русе Търново“. Стойността на договора е 660 425 563 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Лидер Консулт“. Стойността на договора е 10 823 936 лв. без ДДС.
Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – В. Търново“ – от Русе до Бяла и за обхода на Бяла, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.
На събитието присъстваха още зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на В. Търново и Русе Ивайло Здравков и Данаил Ковачев, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново