Зам.-министърът на МВнР идва във В. Търново за 140-годишнината на българската дипломация

Публикувано на нд, 23 юни 2019
219 четения

Публична дискусия на тема „140 години българска дипломация“ ще се проведе на 26 юни (сряда) от 14,00ч. в музей “Възраждане и Учредително събрание” във В. Търново. Събитието се организира по повод 140-годишнина на българската дипломация. В него ще участват заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Младежкият посланик на НАТО в България Йордан Райков е регионален координатор на мероприятието. Той разказва, че историческата и духовна столица на България ще бъде домакин на първото по рода си извънстолично събитие от такъв ранг, като замисълът на организаторите е подобни публични дискусии да прераснат в национални чествания. Това е и шанс за В. Търново да даде началото на редица аналогични срещи в страната.

Райков споделя, че изборът на локацията за провеждане на мероприятието не е никак случаен. Залата на Учредителното събрание е знакова за българската държавност от последните 140 г., а самият град символизира темата на дискусията във всичките й аспекти.

Фокусът на мероприятието ще е съсредоточен изцяло върху младите хора. Очаква се да се осъществи публична дискусия, в която да участват всички присъстващи. Йордан допълва, че събитието е доказателство за това, че младите и дипломацията могат да говорят на един и същ език и уверява, че организаторите със сигурност са готови както за въпроси, така и за отговори. Основен организатор на събитието е Дипломатическият институт, работещ съвместно с Министерството на външните работи. На регионално ниво мероприятието се осъществява с подкрепата на Регионалния исторически музей.

Акцент в обсъжданията ще са постиженията на българската дипломация в последните 140 г. Сред основните теми ще бъдат историята и мисията на Министерството на външните работи, възможностите за развитие в сферата на международните отношения и дипломацията. Обект на разискване ще са и основните моменти и постижения от членството на България в НАТО и в Европейския съюз.

Йордан Райков изтъква, че значението на В. Търново за българската дипломация е историческо. Той констатира корените на изкуството и практиката на провеждане на преговори между представители на групи или държави още през Средновековието, когато в столицата на Второто българско царство пристигат пратеничества както от Византия и Унгария, така и от други държави, някои от които и от Изток.

„По това време градът ни е център на патриаршия, а това води до много интересно явление, каквото е църковната дипломация. В ново време Търново е еманация за българската държавност. Според Паисий Хилендарски, Крум управлява от Търново, а Раковски не вижда друга столица за Нова България освен нашия град. Конкретно, в последните 140 години регионът се гордее с имена, свързани с българската държавност и дипломация. Пример за това са Стефан Стамболов, митрополит Климент (Васил Друмев), Христо Белчев, Атанас Буров. Въпреки различните им исторически оценки, не можем да отречем ключовото значение на тези личности в държавния живот”, обяснява младежът, който е студент в специалност „История“ на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Михаела ГЕОРГИЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново