Зам.-министър Зорница Русинова: “Новият законопроект за социални дейности ще улесни достъпа до тях”

Публикувано на ср, 30 ян. 2019
238 четения

В повече от 60 общини в страната има работещи центрове за социални услуги по пилотни проекти, финансирани от Световната банка. В момента се поддържат по оперативни проекти, но ще преминат към финансиране от държавния бюджет. Това заяви за “Янтра ДНЕС” зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при посещението си в старата столица.
“Община В. Търново е изключително активна по отношение на социалните дейности. Над 7 млн. лв. е инвестицията в социални услуги от Община В. Търново по ОП “Развитие на човешките ресурси. За нас този тип услуги е изключително важен, тъй като показват един комплексен подход и съчетават услуги в сферите на здравеопазването, образованието и социалната политика и намират ясно място в новия проектозакон”, каза още Зорница Русинова. Единият тип интегрирани услуги представят общ стандарт за образователно-здравни или социално-образователни дейности. Другият тип интегрирани услуги са центрове като “Царевград” във В. Търново, като чрез тях се осигурява достъпен начин на хората за използването им, а финансиране центровете могат да получават и от социалния бюджет и по линия на здравеопазването и образованието.
“Важно за нас е, че тук в центъра например една майка може да открие и услуги за себе си, както и съчетание от например рехабилитация и социални услуги за детето си”, коментира още зам.-министър Русинова. Промените в Закона за социалната политика предвиждат по-лесен достъп до работата със специалисти. В него за пръв път ясно са регламентирани кои са обществено достъпните услуги, кои са специализирани и кои платени. В момента, за да се осигури достъп до работа с логопед например, е необходимо да се разполага с направление от местната социална служба, докато в новия закон направленията ще отпаднат”, посочи Русинова. Такъв тип услуги за ранно детско развитие се предлагат в над 60 общини, а МТСП ще работи по въпроса да осигури подобни услуги във всички краища на България. Пилотните проекти за центрове служат за модел как да бъдат развити социалните услуги, а сега предстои и регламентирането им в закона. Предвидено е и създаването на национална карта на България, за да се проследи необходимостта от различни услуги в общините и те да бъдат осигурени.
Александра ДИМОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново