Зам.-министър Таня Михайлова: “Бизнесът търси кадри от земеделието, металургията и енергетиката”

Публикувано на нд, 11 мар. 2018
431 четения

Готов е индикативният списък на дефицитните професии, който обхваща 12 професионални направления и 55 специалности, даващи различни степени на професионална квалификация. Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в Г. Оряховица по време на националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“. В списъка са включени „Машиностроене и металообработване“, „Металургия“, „Енергетика“, „Хранително вкусовата промишленост“, „Автотранспорт“ и др.

„За изготвянето на индикативния списък бяха взети предвид броя на учениците, които в момента се обучават, спрямо броя на хората, които се очаква в следващите 5 г. да излязат в пенсия. И при такъв дисбаланс от над 50 % бяха формирани тези специалности. Още от ноември м.г. сме готови с предложението за защитени професии, но трябваше да бъдат обсъдени с работодателите“, уточни зам.-министърът. Направеният от експертите анализ показва, че основните направления са машиностроене, енергетика, транспорт, химия и всички професии, които са свързани със земеделие.

“Има недостиг на кадри и в IT сектора, въпреки че не е в индикативния списък. Това е най-бързо развиващия се и най-млад сектор. Националната програма „Обучение за IT кариера“ е един от начините да се увеличат учениците, които имат интереси в тази област“, каза още Таня Михайлова.

Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“ се проведе за 18-ти път в Г. Оряховица. Надпреварата бе в ПТГ „Васил Левски“ и в нея участваха 76 ученици от 37 училища от цялата страна от специалностите „Машиностроене“, „Металообработване“, „Автотранспортна техника“ и др.

Победител в надпревара е Андраник Давид Мелконян от Националната гимназия „Ломоносов”, а негови подгласници са Радослава Закова от същото училище и Мариел Йорданов от Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов”. Училището на Мариел спечели второ място в отборното класиране. Резултатите на изявилите се младежи ще бъдат признати като успешно положен изпит при кандидатстване в техническите университети в Габрово, Русе, София, Варна, както и в Минно-геоложкия университет в София.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново