За три мандата начело Инж. Емануил Манолов преобрази Павликени чрез прозрачност, честност и компетентност

Публикувано на ср, 25 окт. 2023
205 четения

Като президент на НАЛАС, инж. Емануил Манолов беше “шеф на всички кметове” в най-тежките години на инфлация и ковид криза

През 2020 г. инж. Емануил Манолов стана президент на Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа НАЛАС. Първенецът на община Павликени буквално беше “шеф на всички кметове”, както се пошегували колегите му още на първата среща на асоциацията. Именно в това сдружение се координира работата на градоначалниците от 13 държави с над 9000 местни власти, пряко избрани от над 80 милиона граждани. Инж. Манолов застава начело в едни от най-трудните времена, когато кметовете трябва да се справят с пандемията от ковид-19 и с последващата висока инфлация. “Тежко време беше, което показа кой умее да се справя с кризите и кой се предава пред тях. Всички кметове бяхме буквално на първа линия, защото трябваше да осигурим сигурността на всички наши жители. Не можеше да допуснем да спрат дейностите в общините, каквото и да ни е коствало това”, спомня си инж. Манолов. Работата тече дистанционно, заради затворените граници. Комуникира и черпи опит от утвърдени кметове с много мандати зад гърба им. И въпреки трудностите, в края на своя мандат начело на НАЛАС всички са единодушни, че организацията е била огромна помощ за всички нейни членове в най-трудните им дни.

Павликени за първи път има кмет на важна позиция в международна организация

Обмяната на опит, взаимстването на работещи идеи от други общини, търсенето на общи решения са ползите за местната администрация от високия пост на инж. Манолов. Той е записал името си в историята на Павликени като най-дълго управлявалият кмет досега, а има идеи за още много години напред.
Инж. Емануил Манолов застава начело на община Павликени през 2011г. и ситуацията веднага го заставя да изяви лидерските си способности. Още от първите дни започва със сплотяването на експертен екип и с възстановяването на изоставени добри неща. Първата цел е в Павликени да започнат инвестиции с европейски средства. Към онзи момент има само един подаден проект, който очаква подписване на договор. Днес проектите са над 100. Само през последния мандат са изпълнени 45 проекта за почти 45 млн.лв. Още в първите месеци на първия си мандат кметът възстановява мъжкия отбор на ОФК “Павликени”, които и до днес радват запалянковците с добрата си игра. Възстановява и местния вестник “Павликенски глас”.
Голямата битка е за запазване на общинската болница, която тогава беше натрупала огромни дългове. С дипломация и умели идеи кметът и ръководството на болницата намират решение за разсрочване на дълговете и днес там се лекуват жителите на двете общини Павликени и Сухиндол. Сградата е санирана, всяка година се купува нова апаратура и оборудване.
И сега още в първия ден след изборите кметът ще продължи работата си по няколко важни теми.
“Редица от проблемите на нашите населени места изискват помощта на държавни институции. Само кмет, който има авторитет на всички нива в държавата, може още от ден първи на следващия мандат да изисква справяне с тези теми. Само кмет, който има контактите, познава нормативната уредба, доказал е, че се бори за своите каузи – за доброто на Павликенския край, и постига всички цели, само той ще бъде от полза през следващия мандат”, казва инж. Манолов.
Няколко са темите, за които Павликени ще търси съюзници в централната власт.

Продължаваме натиска да се започне с доизграждането на околовръстния път на град Павликени.

“Подчертавал съм многократно колко важно е да се изведе трафикът от тежкотоварни автомобили далеч от градския център. Пътят трябва да е готов, преди да започне изграждането на близките лотове 5 и 6 на АМ “Хемус”, казва градоначалникът. Сред настояванията му са да има по два дежурни екипа на Спешната помощ и по две линейка при всяко дежурство. Настоява да се финансира и втори екип на пожарната.
“Темата за екологичния контрол на инвеститорите зависи изцяло от държавните органи. И именно там трябва тясно сътрудничество между местна и централна власт, за да не допуснем на територията на общината да има източници на замърсяване, включително и индустриални източници на замърсяване. Изпълних искането на жителите да гласувам против ДОВОС-а на завода във Върбовка. Следващите стъпки трябва да бъдат съвместно с държавата”, казва опитният кмет, който е наясно с рисковете от подобен проект.
Обследването, проектирането и поетапната подмяна на водопроводи във всички населени места е ключов приоритет. “Необходимите инвестиции са огромни и не са по силите на местната хазна. Затова в изминалите мандати усилено търсихме държавни средства за тази дейност. Със средства от ПУДООС и с ПМС рехабилитирахме няколко от етапите на мрежата в град Павликени. Това са възможни източници и за други проекти в общината. Наред с това Общината ще инвестира в проучвания и проектиране, за да имаме готовност да кандидатстваме, когато са отворени съответните мерки на европейските програми. Вече го правим”, каза инж. Манолов.
В навечерието на изборите е неизбежна ретроспекцията на постигнатото дотук. “Моят номер е първият в бюлетината за кмет на община. Намирам символика в това, защото

през моите три мандати много първи неща се случиха в Павликени

– нашият град има за първи път химн. За първи път знамето на Павликени беше развято на Антарктида. За първи път имаме покрит плувен басейн. За първи път се направи цялостна подмяна на канализацията и сме почти готови с цялостна подмяна на водопроводната мрежа. За първи път се пречистват отпадните води на целия град Павликени. За първи път имаме приют за безстопанствени кучета. За първи път международни певци уважиха нашия празник. За първи път имаме камила и кенгуру в нашия прекрасен Зоокът”, изброява кметът, който има още стотици идеи за доброто на Павликенския край.
“Обещанието ми към всички жители на общината е ЕДНО: моето управление ще продължи да бъде отворено към хората, прозрачно, честно и компетентно. Така както е било през изминалите 12 години”, каза инж. Емануил Манолов.
Подкрепа за доброто на Павликенския край можете да дадете с номер 1 в бюлетината.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново