За проблеми на пътя В. Търново – Г. Оряховица сигнализира Явор Божанков

Публикувано на пн, 16 Ное. 2020
7839 четения

Увеличават се пътно-транспортните произшествия по третокласния път В. Търново – Арбанаси – Г. Оряховица след ремонта на трасето, направен през 2018 и 2019 г. За това сигнализира народният представител Явор Божанков, който подкрепи думите си с доклад на Европейския център по транспортна безопасност. Депутатът уточни, че целта на ремонта е била отстраняване на проблеми, свързани с пътната безопасност. Резултатите от доклада обаче показват, че тази цел реално не е постигната.
„Почти всекидневно в социалните мрежи има публикации за катастрофи, някои от които за съжаление са тежки. Това ме провокира като народен представител да изискам информация от КАТ за пътно-транспортните произшествия, причините за тях, както и документите за възлагане на ремонта. Аз не съм експерт по пътна безопасност и предадох всичката документация на Европейския център по транспортна безопасност. Специалистите в него направиха инспекция на място и изготвиха доклад. Не търся сензация или конфронтация, но смятам, че имаме проблем и трябва всички заедно да намерим неговото решение“, заяви Божанков.
Данните от доклада показват, че през 2015 г. са регистрирани 34 ПТП, от които 4 тежки, с 8 ранени и нито един загинал. През 2019 г. са станали 42 ПТП, от които 13 тежки, с 23 ранени и един загинал, т.е. травматизмът по отсечката е нарастнал значително. „МВР твърди, че направеният ремонт значително подобрява пътната безопасност, но данните ясно показват, че това не е вярно. От МВР твърдят също, че експлоатационните характеристики на пътя са значително подобрени, но според експертите това е погрешно, тъй като скоростта е ограничена до 40 км/ч, а знаците за опасност стоят преди и след ремонтирания участък, т.е. дефицитите на трасето си остават, просто водачите са предупредени с пътни знаци“, каза още депутатът. Той посочи, че има разминаване в данните и относно причините за пътните инциденти. По данни на МВР в 99,5 % от случаите вина за катастрофите имат водачите, като при 90 на сто от тях причината е несъобразена скорост. Според експертите от Европейския център по транспортна безопасност пътните условия допринасят за честото допускане на грешки. А според данните за ПТП нито едно не се е случило заради превишена скорост, което е различно от несъобразена скорост.
В доклада е посочено още, че пътят е с по-голяма надморска височина и денивелация и асфалтовата смес е изклчително важна. При старото трасе е използвана по-едра каменна фракция, осигуряваща по-добро сцепление при лоши метеорологични условия, докато при новото има ускорена поляризация. Дали това е така трябва да се установи от компетентните органи, подчерта Явор Божанков. Той представи и снимков материал, на който се вижда, че при валежи пътното платно се наводнява, резултат от недостатъчно ефективните инженерни решения, което създава опасност дори за опитни водачи. Експертите по пътна безопасност констатират още, че отговорността се прехвърля на шофьорите, които трябва да съобразят скоростта си с пътните условия, но намират това за неправилно, защото те не са виновни за лошото проектиране и изпълнение на отводняването.
„Има много пропуски по отношение и на пътните знаци, липсват например такива за предимство. За някои от знаците е констатирано, че тяхната липса е още на ниво проект. Също така има спирка на градския транспорт, която се намира в самото кръстовище. По отношение на маркировката са направени измервания със специализирана апаратура, която показва, че отразяването на светлина не е достатъчно добро и е в пъти под нормите от изискванията“, посочи още Явор Божанков. Проблеми са установени и по отношение на мантинелите. Според изискванията на АПИ е недопустимо между пътното платно за движение и ограничителната система да се изграждат бордюри и канавки с разлика във височината по-голяма от 7,5 см, а такава все пак има и то с височина над 15 см.
„С тези данни можем да направим извода, че целите на ремонта не са постигнати и няма намаляване на пътните инциденти, а напротив, те се увеличават. Не е направен одит по пътна безопасност по самия проект и при така изградената инфраструктура в крайна сметка експертите заключават, че дори опитни водачи могат да допуснат грешки, защото инфраструктурата не е безопасна. Тези проблеми няма да бъдат отстранени с поставянето на т. нар. триноги за контрол на скоростта, защото това не решава проблема с дефицитите на трасето“, категоричен е Божанков. Той е изпратил направените констатации в доклада до Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция за безопасно движение по пътищата още в началото на ноември, като в едномесечен срок се очакват техните отговори. Народният представител заяви, че се ангажира да направи предложение в парламента за създаване на бюджет за пътна безопасност, чиято цел е независими експерти да извършват оценка за безопасността на ремонтираните и новоизградени трасета преди да бъдат приети от възложителя. За целта по предварителни изчисления ще са необходими около 30 млн. лв. годишно.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново