За първи път Сметната палата ще публикува документи, свързани с две предизборни кампании

Публикувано на пт, 1 окт. 2021
158 четения

За първи път Сметната палата ще публикува в своя регистър документи, свързани с две предизборни кампании, което е сериозно предизвикателство. Това заяви в Свищов председателят на Сметната палата Цветан Цветков. „Ще трябва да осигурим публикуване на информация за приходите на партиите по време на предизборната кампания, включително даренията, имената на дарителите, декларациите за произхода на средствата, договорите, които те сключват със социологически и пиар агенции. За първи път ще трябва да публикуваме в нашия единен регистър такива документи, касаещи две предизборни кампании. Досега сме отразявали и публикували документи само от една кампания“, заяви Цветков. По думите му предизвикателството идва от това, че политическите субекти, които участват в предизборните кампании за президент и Народно събрание са едни и същи, но извършват разходи с различно предназначение. Част от тях за кампанията за парламент, а друга – за президент, уточни той.

Цветан Цветков подчерта, че Сметната палата е готова да се справи с това предизвикателство и вече е направена необходимата подготовка и по отношение на софтуера. И допълни, че от началото на предизборната кампания – 15 октомври, партиите имат седемдневен срок да изпратят информация за даренията, получени преди тази дата, за да може Сметната палата да ги публикува в своя регистър. Информациите за дарения, сключени договори със социологически или пиар агенции в рамките на предизборната кампания, ще трябва да се предоставят в петдневен срок, за да бъдат публикувани.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков участва в Международна научно-практическа конференция „Дигиталната трансформация в контрола и анализа – рискове и възможности”, която се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” по повод на 30 години от създаването на специалност „Стопански и финансов контрол” и 85-та годишнина на Свищовското висше училище.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново