За много повече от 77 милиона евро

Публикувано на пт, 21 Дек. 2018
1005 четения

До българските медии
До българската общественост

Защо българските медии трябваше да чакат Европейската комисия да глоби Българския енергиен холдинг (БЕХ)? Нима през цялото управление на Борисов и преди него енергийната “държавна” система на България не е генератор на огромни загуби за българските предприятия и граждани? Нима едва сега медиите и експертите прогледнаха, че БЕХ е гилотина в ръцете на управляващите за всички, които искат да са му равностойни партньори или искат да спазва правилата, които функционират в Европейския съюз?
Аз и моята съпруга сме захвърлени в следствения арест именно заради БЕХ. Заради послушния парламент и лично заради Борисов и ръководените от него институции и ведомства. Защо заради тях?
БЕХ дължи на “Полимери” 50 млн. лв.
“Полимери” АД днес е в несъстоятелност, а от него вече е останало единствено дълбоко разорана нива. Синдикът Балабанов унищожи “Полимери” със съдействието на Варненския съд, по несъстоятелността бе “избран” по искане на дъщерна компания на БЕХ още през 2012 г. От тогава до сега той, пред одобрителния поглед на Прокуратурата, не само разора Полимери, а не събра нито лев от БЕХ въпреки наличието на осъдително решение на български съд в полза на “Полимери” срещу Национална електрическа компания (НЕК) – друга дъщерна компания на БЕХ.
Нека всички медии, експерти, Специализираната прокуратура и Специализираният съд да чуят!
50 млн. лв. дължи БЕХ
чрез НЕК на “Полимери”
“Полимери” е публично дружество – с повече от 2000 акционери – юридически и физически лица. Опосредствено – акционерите на акционерите – юридически лица в “Полимери”, са над 100 хиляди души. Именно заради Борисов, парламента и БЕХ – “Полимери” в момента представлява продадена на фирма за скрап, разорана до 3-4 м дълбочина нива.
1. По времето на първото си и на второто си правителства Борисов на два пъти беше запознат със задълженията на БЕХ към “Полимери”;
2. Парламентът пък послушно на няколко пъти удължи изкупуването на уникалната енергийна уредба на “Полимери” (предвидено по закон) и умишлено лиши “Полимери” от планираните приходи във финансовите му разчети;
3. БЕХ, изпълнявайки заповедите на началниците си първо едностранно денонсира договора си с “Полимери” и намали два пъти месечните плащания по договора. Само след няколко месеца БЕХ чрез НЕК спря изобщо да плаща по договора, продължавайки да използва скъпоструващото съоръжение, носещо огромни загуби на “Полимери”, свързани с поддръжката, заплатите на персонала, данъците и начисляваното ДДС върху фактурите, издавани към НЕК (БЕХ), които НЕК не изплащаше.
Многократно лично аз и различните управленски екипи на “Полимери” алармирахме медиите и всички институции, свързани с функционирането и проблемите на “Полимери”, родени в голямата си част от БЕХ. Къде бяхте всички вие? Къде бяха Специализираната прокуратура и Специализираният съд? Естествено, че рано или късно някой ще търси справедливо сметка, но “Полимери” вече практически не съществува. А крадецът в този случай крещи: “Дръжте крадеца!!!”
А без вина “виновните” Евгения и Николай Баневи са със затворени уста и зад решетки (за по-сигурно) в ареста!
Весела Коледа!

Николай Банев, председател
на УС на “Полимери” АД в несъстоятелност

loading...
Пътни строежи - Велико Търново