Юлияна Дончева, Коалиция “ГОРДа България”: “Знаем как да изведем България от кризата”

Публикувано на ср, 1 май 2013
577 четения

– Юлияна, ти си в политиката от 2001, на какво се нагледа във всички тези години?
– Действително вече 12 години съм в политиката, защото винаги съм имала гражданска позиция по важните въпроси и проблеми в страната. Това, което ме удивява, е ескалиращата наглост на управляващите, която особено напоследък премина в открита арогантност към всички. Никога в новата история на България не сме виждали толкова много отчаяни и обезверени граждани, които мизерстват и едва оцеляват заради безграничната алчност на група хора и тяхната некадърност. Закриват се болници, лекарите бягат в чужбина, младите хора напускат страната, хазната е празна и се намираме буквално пред икономическа и социална катастрофа. Ако някой се опитва да скрие този факт и го маскира с няколко километра магистрали, то той е престъпник и скоро ще получи възмездие.
– Кое прави Коалиция “ГОРДа България” различна от останалите политически формации?
– Ние имаме най-добрият експертен и професионален екип oт 35 души, който включва най-мощния мозъчен тръст в България. Имаме група от професори в листите си, сред които проф. Боян Дуранкев, проф. Кръстьо Петков, проф. Андреев, проф. Генчев и др., които изработиха програмата на Коалиция “ГОРДа България”, и която ще бъде внесена в ЕС на 8 май. За да се знае, че ние не предлагаме празни предизборни измами, както мнозина, а един солиден нов План Маршал за развитие на България до 2030 г. Нито една друга партия няма изготвена толкова дългосрочна стратегия, която гарантира на българите още през следващия мандат средно-европейско ниво на доходите. Ние сме единствените, които се отказахме официално от партийната субсидия, което показва, че сме абсолютно честни в намеренията си и истински желаем промяната, а не участваме в изборите, за да се вредим за народни пари, както правят другите. Нещо повече, един от първите закони, които ще приемем, е спиране на партийните субсидии, които направиха богати доста хора (близо 90 млн. лв. са взели ГЕРБ, а от “Атака” – около 20 млн. лв.). В същото време тези хора, като участници в управлението, закриват болници, които имат 2-3 млн. лв. задължения.
– Втора си в листата на коалицията в листите в София, защо отстъпи първото място?
– Моята роля в политиката е да помагам, а не непременно да се боря за депутатско място. Доста мислих дали въобще да участвам в листите, но нямаше да мога да се включвам в дебатите и да алармирам, че трябва най-после да се събудим и да накажем старите партии за техните грабежи във времето. Аз преди години напуснах една партия, докато беше в управление, заради сделки под масата. Това не се беше случвало в парламента, да напуснеш доброволно, докато си на власт, и да минеш в опозиция. Успях обаче да спася от приватизация няколко важни завода в региона, от който бях избрана. Иска ми се екипът, с който съм сега, да успее да внесе онази промяна, която всички очакваме.
– Имаше вариант да си водач на листата във Велико Търново, семейният съвет ли реши тя да бъде оглавена от твоя съпруг?
– Станислав е млад човек и ново лице, както искат хората. Аз смятам, че трябва да влязат точно такива хора като него в парламента,за да е сигурно, че ще се води една честна политика и няма да се обслужват частни интереси. Не знам с какво лице се появяват бившите депутати от ГЕРБ, след като народът ги изгони от парламента.
В следващия парламент са нужни хора, които имат смелостта да проведат реформите, от които спешно се нуждае България. Няма нужда от хора с престъпно поведение, защото те ще сринат и разграбят и малкото останало. Който подкрепи тези, за които се знае, че са вършили престъпления, става съучастник в разграбването на България.
Как ще се обясни бездействието на Цветан Цветанов като вътрешен министър, който е получил сигнал за кражба на електроенергия на стойност 1млрд. лева и не е реагирал? В правото има термин престъпно бездействие, което също се наказва. Ние, от “ГОРДа България”, внесохме сигнала при главния прокурор и очакваме отговор, как се е продавала евтина енергия на съседни страни и парите са отивали в частни сметки, а скъпата сме я плащали пак ние. Това е част от обяснението за скъпия ток, който изкара хората на протести.
С какви очи бившите депутати от ГЕРБ искат отново любовта на народа, след като през тяхното управление бяха закрити три болници в региона и искат да закрият още една?
Трябва да изметем престъпниците от властта, за да не може те да се спасят с имунитет. Ние ще предложим веднага в новия парламент и механизъм за отзоваване на депутати и общински съветници, за да имат стимул да работят не за себе си, а за тези, които са ги избрали.
Ще предложим и забрана, каквато има в други страни, по време на избори да не се поместват публично социологически изследвания, защото манипулират хората с платени данни. Как си обяснявате абсурда,че колкото повече са скандалите около ГЕРБ, толкова повече им се вдига рейтингът? Отговорът е ПАРИ.
– Остава ли време да се видите със Стъки сега в дните на кампанията, какво си споделяте?
– Ние сме почти постоянно заедно, обикаляме с него навсякъде, защото искаме хората да научат онова, което умишлено се крие. Залогът за бившите управляващи е много голям. Те знаят, че ако не спечелят, ще бъдат изнесени данни за техните тайни сметки навън, а това са нашите пари, които трябваше да са за здравеопазване, за образование, за наука и бизнес.
– 12 май – край и начало на какво ще е…
– Ние сме в навечерието на един от най-светите християнски празници, Възкресение Христово и Великден. Пожелавам на всички българи светли празници и се надявам на 12 май те да постъпят отговорно и с разум, за да дадат шанс за едно ново начало за България!
Не продавайте гласа си, за да не продадете мечтите на своите деца.
Бъдете горди и смели българи!
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново