Язовир “Йовковци” е пълен, няма опасност от водна криза

Публикувано на чт, 23 ян. 2020
2555 четения

Язовир “Йовковци” е в отлично експлоатационно състояние, има достатъчно вода и няма опасност от режим. Това заяви управителят на ВиК “Йовковци” инж. Димитър Владов. По думите му с наличния обем, дори и да няма дъждове, в следващите три години ще има достатъчно вода за абонатите на дружеството. Към момента наличната вода в язовира е над 77 млн. куб. м при общ обем над 92 млн. куб. м, тоест количеството е около 85 %. Свободният обем е над 14 млн. куб. м. Заради сезонно намаляване на дебита на някои водоизточници са въведени режими в 6 населени места във Великотърновска област с население 3349 души при общо обслужване на 258 053 жители в 202 населени места в региона. В две от селищата с режим доставянето е с минимален недостиг и на практика почти постоянно има вода, уточни инж. Владов. Той допълни, че при продължаване на засушаването е възможно въвеждане на режими в 2 до 5 други населени места, повечето от които са в планински райони и с малък брой постоянни жители.
Информацията за състоянието на язовира е предоставена на новия “ВиК Холдинг”, както и на Министерство на околната среда и водите. По разпореждане на прокуратурата и ДАНС в момента тече проверка за състоянието на всички язовири у нас. Такава беше извършена и във “ВиК Йовковци”, където не са установени пропуски, уточни управителят на дружеството.
Въпреки моментното засушаване, ако следващите месеци са дъждовни, опасност за жителите в района няма, уверяват експертите. “През цялата си 40 г. история яз. “Йовковци” е приливал много пъти. Но за това е конструиран преливникът. По този начин чашата на язовира се изчиства и от попаднали във водоема отпадъци, планктон и др. Язовирът е преливал в най-високата си част 50 см. И тъй като е построен по поречието на р. Веселина непосредствено застрашените места са Къпиновския манастир и селата Къпиново и Миндя. Досега водоемът никога не е създавал проблем и водата винаги е оставала в коритото на реката”, обясни инж. Ангел Стоянов, началник сектор “Язовирен район” – Йовковци. Той допълни, че водата от язовира е една от най-хубавите и чисти води у нас. Тя е определена като средна по твърдост. През лятото на м. г. е тествана от независима лаборатория, провеждаща мониторинг на водите в цялата страна. “Останаха изненадани от чистотата на водата и констатираха 7 м прозрачност”, каза още инж. Стоянов. Той отчете, че през последните години рибарите не замърсяват, както преди. Като положителна тенденция от дружеството отчитат намаляването на броя на бракониерите.
Един от проблемите, с които от години се бори водното дружество, е казусът с водопровода в село Присово. През 2009 г. тогавашният управител на ВиК тегли заем от 6,5 млн. лв. С 4,5 млн. лв. от тях изгражда нова тръба, успоредна на магистралния водопровод, положена на по-малка дълбочина. Изпълнител е сдружението “Чиста вода“. Оказва се обаче, че полагането на тръбата е напълно ненужно и реално не може да бъде въведена в експлоатация. Съществуващото трасе функционира нормално и при възникване на аварии се отстраняват бързо. И докато старата тръба е направена от стомана, то съседната е от стъклопласт и при извършените проби става ясно, че не е пригодна за тази дейност, уточнява инж. Владов. “Искам вещо лице да дойде и да установи за какво става въпрос. Вече седем години се борим с проблема. За случая сезирахме и главния прокурор”, каза още инж. Димитър Владов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново