“Топлофикация – ВТ” въведе пределни цени за топлата вода

Публикувано на вт, 11 юни 2019
219 четения

“Топлофикация – ВТ” отново въведе преференциална пределна цена за кубик топла вода, от която могат да се възползват само клиентите без задължения към дружеството. За платилите месечните си фактури в срок крайната цена е 14,40 с ДДС при заплащане на цялата сметка. За останалите клиенти остава старият начин на фактуриране.
Политиката на дружеството цели да върне старите клиенти към услугите, след като през изминалия отопителен сезон десетки великотърновци се оказаха с рекордно високи сметки. Сред най-фрапиращите случаи бе сметка от 238 лв. за 9 кубика топла вода, начислена за ноември м.г., и то при положение че домакинството е имало топла вода само 10 дни. Тогава масово клиенти на дружеството алармираха за много високи сметки и цени от 11 до 70 лв. за кубик топла вода. Проверка на “Янтра ДНЕС” установи, че до ноември м.г. коректните клиенти на “Топлофикация – ВТ” са плащали на преференциална цена за битова гореща вода, която е била фиксирана. Тази екстра беше премахната и бе въведено ново изчисление, според което колкото по-малко са абонатите и потребената гореща вода в даден блок, толкова е по-висока цената за кубик.
Миналия месец клиентите бяха уведомени, че ако са изрядни, отново могат да се възползват от пределна цена. Това стана след като управлението на дружеството бе поето от новия директор инж. Емануил Зъбов. Една от първите стъпки, предприети от него, е предложеното увеличение на цената на топлинната енергия с над 80 % от 1 юли 2019 г. То бе внесено още в края на март в КЕВР. “Топлофикация-ВТ” предлага цената на парното да бъде увеличена от 93,24 лв./МВтч без ДДС на 175,88 лв./МВтч без ДДС. Мотивите за драстичния скок са, че дружеството заплаща най-високата цена на природен газ поради добавката за пренос от 99,60 лв./х.н.м3 без ДДС, което е с 21 % повече от действащата цена на “Булгаргаз”. Каква ще бъде крайната цена, определена от държавния регулатор, ще стане ясно на 1 юли.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново