Все още има незаконни обекти на магистралния водопровод

Публикувано на пт, 24 Ян. 2020
2153 четения

Незаконните обекти, изградени върху магистралния водопровод край село Присово, захранващ над 120 000 жители, все още не са премахнати. За това алармира управителят на ВиК “Йовковци” инж. Димитър Владов. Става въпрос за барбекю, басейн и част от масивната ограда на луксозна къща, собственост на местен бизнесмен. От водното дружество посочват, че разполагат със снимки, на които се вижда, че басейнът се пълни с вода чрез маркуч от шахтата на въздушника към водопровода, което е недопустимо.
Скандалът гръмна след аварията на 10 март 2018 г., която остави без вода В. Търново и 14 населени места. Тогава стана ясно, че върху главния водопровод се намира луксозен частен имот, какъвто по закон не може да има върху и в сервитута на магистрален водопровод.
“Ако аварията беше станала в двора на собственика, а не до оградата му, всичко щеше да е под вода за около една минута. Това са 10 атмосфери налягане на водата от тръба с диаметър над 1 метър”, заяви инж. Димитър Владов. Той уточни, че е неясно по какъв начин са издадени разрешителните за построяване на имота, но по закон сервитутът на водопровода е по 5 метра във всяка посока, плюс диаметъра на тръбата. Целта е при авария машините да влязат спокойно и екипите да работят, но в случая се оказват под частен имот. “Това е безобразие, защото е заложено водоснабдяването на град В. Търново, населените места в общината и жителите на община Дряново”, каза още инж. Владов.
След като “лъсна” на бял свят фрапиращото нарушение, експерти от Общината съставиха констативни протоколи за трите незаконни съоръжения и ги връчиха на собственика. Той от своя страна ги обжалва в Административния съд, но делата бяха спрени по взаимно съгласие, за да се даде възможност на собственика сам да ги премахне. През есента на 2018 г. от Общината съобщиха, че трите постройки са премахнати доброволно, но реално не е направено. Отстранена е единствено част от оградата, която е подменена с метални елементи, но бетонната основа си стои. За случая е подаден сигнал в прокуратурата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, уточни управителят на водното дружество.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново