Водачът на ВМРО за Великотърновска област доц. Милен Михов – учен, политик и воевода

Публикувано на пт, 19 Апр. 2013
2087 четения

Изявите, които са наистина на сърце на “воеводата”, са участията в исторически възстановки на клуб “Традиция”.

Наричат водача на листата на ВМРО за област В. Търново доц. Милен Михов – “воеводата”. Не помни кой пръв и кога го е определил по този начин, но вероятно това станало още през 1994 г., малко след промените в България, когато Милен Михов и няколко други приятели възстановяват ВМРО като наследник на съществувалата някога патриотична организация. Това е и единствената партия, в която ученият е членувал през живота си. Като войник в армията и по-късно като студент в университета отказал поканата на тогавашната БКП. Политическата хамелеонщина му е напълно чужда, той е неотлъчно в редовете на червено-черните, независимо от политическата конюнктура на момента.
Милен Михов е доцент по история във Великотърновския университет от 2007 г., това е и единственото му работно място от 1988 г., когато постъпва като асистент. Сега е помощник-ректор на Старопрестолния университет, ръководи и катедрата по Нова и най-нова история на България. Написал е две книги и двете посветени на съдбата на Македония след подялбата на Санстефанска България и фалшификациите на нейната история. Въпреки безспорните научни постижения, едно от нещата, които винаги с особено умиление разказва, е за периода на учителството му в циганското училище в Стара Загора. Там отишъл по разпределение след завършването на университета. Още помни как е обикалял махалата, за да събира циганчетата, които родителите не пускали на училище, но също така и благодарността в детските очи.
Студентите му в университета го познават като изключително строг и безкомпромисен. Сред колегите си в Общинския съвет на В. Търново си е създал име на човек, който не се церемони особено с никого и има ли какво да каже, го казва. В последния мандат и половина на местния парламент доц. Милен Михов се очерта като един от най-категоричните опозиционери на управлението на ГЕРБ. През февруари той подаде оставка като председател на комисията по нормативна уредба във Великотърновския общински съвет. Мотивът бе последователната некомпетентност при подготовката и внасянето на проектите за наредби, които трябва да се поправят през месец.
За петте мандата, в които е общински съветник, Милен Михов е правил множество предложения. Онова, с което се гордее най-много, е общинската програма ин витро. По предложение именно на Милен Михов през 2011 г. общинският съвет реши на създаде фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Преди две години Михов лобира сред всички свои колеги и успя да извоюва съгласието им по този толкова болен за обществото въпрос.
С пари от фонда ежегодно се подпомагат 30 семейства. Първото семейство, което се радва на момченце, благодарение на този фонд, избра Михов за кръстник на малкия Стефан. “За мен беше изненада и изключителна чест – тези хора не ме познаваха, не бяхме се виждали, решиха да ми поверят такава огромна отговорност”, коментира развълнувано политикът и добавя “В такива моменти човек наистина вижда смисъл в работата си, в това да се бори, да убеждава в името на една важна идея и цел. Трудът на политиците не се измерва с броя положителни статии във вестниците, а с броя на хората, чиито живот сме променили към по-добро”.
Науката и политиката правят Милен Михов обществена и позната личност, но онези изяви, които са наистина на сърце на “воеводата”, са участията в исторически възстановки на клуб “Традиция”. Той пази в гардероба си няколко български военни униформи, има носия на македонски воевода, познава въоръжението на българския воин от различни епохи и с удоволствие влиза в неговата роля. Най-вълнуващи са възстановките на боевете на Шипка, а край Бяла черква ежегодно влиза в ролята на Филип Тотю по време на пресъздаването на пленяването на героя.
“В политиката човек винаги трябва да е нащрек… А сред хората от “Традиция” усещаш искреност, споделяща една и съща страст към историята.”
Страстта си към пушилката и гърма на оръжията доц. Милен Михов може да сравни може би само с рева на шестващи по улицата на старата столица трабанти. Воеводата е почитател на марката. Той се вози на Трабант не от куртоазия и от фалшива скромност (ученият има и друг автомобил), а защото трезво оценява предимствата на картоненото возило. “То е по-евтино за поддръжка, винаги можеш да му намериш място за паркиране, а на практика скоростта, с която се движи човек във В. Търново, е една и съща, независимо дали с Трабант, или Алфа-Ромео.” Трабантът на воеводата е всъщност първата кола, която някога си е купувал. Преди няколко години Милен Михов заедно със съмишленици създаде клуб “Трабант”. Всяка година той организира Трабант фест в старата столица, който се радва на изключителна популярност.
За солидните си 52 г. воеводата може да се похвали с три деца – вече големи момче и момиче от първия му брак, и още едно момиче от втория. Големите вече завършват следването си в София и правят първи стъпки в самостоятелния живот, най-малкото все още възприема света от към най-хубавата му страна. “Много е важно и в живота, и в политиката да си искрен, да не обещаваш онова, което не можеш да дадеш, да не създаваш лъжлива представа за себе си”, казва Милен Михов.
През всички тези години в политиката и обществения живот е чувал какво ли не за себе си и своите убеждения. “В началото на демокрацията политически партии и управляващи гледаха критично на национализма като идея, наричаха ни “фашисти”, “безумни”, а сега същите тези хора говорят за патриотизъм, за национализъм и веят знамена, повтаряйки едно към едно онова, което говорехме”. Същото се случи и с протестите за високите цени на тока. Още преди седем години ВМРО започна последователна борба срещу монополистите, организира протести в страната и призова за проверки. В тях участваха и много граждани, но уви, трябваше да стане най-страшното, за да реагират управляващите.
Много е важно човек да е последователен в своите идеи и принципи, така както е важно една партия да бъде последователна, да не мени своето поведение и мнение през ден. Сега е време за избор, време за възмездие.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново