“Корадо – България” АД отбеляза 50 г. от основаване на предприятието

Публикувано на чт, 1 Ное. 2018
683 четения

“Корадо – България” АД в Стражица отбеляза 50 години от основаването на предприятието и 20 години като част от чешката компания “Корадо Груп”. Юбилеят бе отпразнуван в присъствието на главния изпълнителен директор на “Корадо Груп” Войтех Чамек, председателя на Надзорния съвет на българското дружество Томаш Коллерт, представители на Община Стражица, гости, партньори и служители на предприятието.
“Тази фабрика е създадена през 1968 г. като завод за производство на панелни радиатори. През годините се е развивала и променяла благодарение на уменията и труда на много хора. Преминала е през редица промени, стабилизация и възход, а през последните години бяха реализирани инвестиции в размер на 16 млн. лв. Изразявам своята признателност към всички наши приятели и партньори, както и на Община Стражица. Искам да благодаря и на всички бивши и настоящи колеги, които направиха възможна тази 50-годишнина”, заяви инж. Иржи Ржезничек, изпълнителен директор на “Корадо – България” АД. Той получи почетен плакет от председателя на ОбС Илиян Маринов от името на Общината и кмета на Община Стражица Румен Павлов за приноса им в развитието на града.
“Дойдох за първи път тук през януари 2002 г. и бях най-млад от всички. Тогава видях, че хората не се усмихваха, а мястото не изглеждаше по този начин. Днес е обратното, виждам, че компанията се подмладява все повече и виждам много усмихнати лица. Надявам се скоро отново да дойда тук, за да видя следващите промени”, заяви главният изпълнителен директор на “Корадо Груп” Войтех Чамек в обръщението си към служителите на предприятието.
На пресконференция ръководството на компанията отчете, че печалбата преди данъци на “Корадо – България” АД за първите девет месеца на годината е в размер на 5,859 млн. лева. Председателят на Надзорния съвет на българската компания Томаш Коллерт събщи след извънредното заседание на Общото събрание на акционерите, че “Корадо – България” ще изплати дивидент за полугодието в размер на 1 316 861 лв. или 0,10 ст. за акция. Имам удоволствието да обявя, че дружеството е едно от първите, базирани в България, което ще изплаща от тук нататък дивидент за полугодие”, подчерта г-н Коллерт.
Данните за 6-месечието на 2018 г. показват още, че оборотът на “Корадо – България” АД се е увеличил с 5% спрямо същия период на миналата година, а печалбата бележи ръст с 39 на сто. В същото време цената на акциите се развива в разумна тенденция, без резки скокове нагоре или надолу, което винаги плаши инвеститорите, отчетоха от компанията-майка.
“От пет години имаме производство на пълен набор конвектори от всички видове. Това, което ни липсваше до момента, бяха системите за топлинна рекуперация и вентилация на цели сгради. За това неотдавна придобихме една компания “Therm Wet”, която е малка, но много напреднала по отношение на развойната дейност. Ние сме част от програмите на ЕС за финансиране на нови продукти, така че виждаме голям потенциал за цялата група, включително и за “Корадо – България” АД”, заяви г-н Чамек. Той подчерта, че тази технология е енергоспестяваща, което е изключително важно, предвид нарастващите цени на ел. енергията в България, която за последните 10 г. е нараснала с 63%.
По повод двойния юбилей от ръководството на компанията обявиха бъдещите си планове. Наскоро те закупиха 31 дка земя заедно с производствена и административна сграда, намиращи се в непосредствена близост до завода. Целта е да бъде направена цялостна реконструкция, като в производствената сграда ще бъдат преместени складът и част от дейностите. На освободеното пространство в настоящата сграда ще бъде изграден бояджийски цех. Инвестицията само за реконструкция и обновяване на новите сгради върху закупения парцел възлиза на 8 млн. лв.
Общо 235 души работят в стражишкото предприятие, като средната работна заплата е в размер на 1300 лв. и е 200 лв. над средната за страната. От компанията заявиха, че политиката им е служителите да получават възможно най-доброто възнаграждение, както и допълнителни стимули и възможност за повишаване на тяхното образование и квалификация.
Началото на производството на панелни радиатори в Стражица започва в края на 60-те години, когато на 03.09.1968 г. е открит цехът за панелни радиатори към завода за Горивна техника – гр. Горна Оряховица. През дългогодишната история на развитие заводът за радиатори е претърпял много промени както по отношение на модернизиране на производството, така и по отношение на името. Производството на радиатори започва на линията за панелни радиатори “Торзенс”, преминава през линията “Холизенс” и достига до съвременната технологична линия на швейцарската фирма “Шлатер”, на каквато всички съвременни заводи за панелни радиатори в Европа работят сега.
През 1998 г. се обособява новото дружество “Корадо – България” АД, като дъщерна фирма на чешката фирма “Корадо” АД, която се състои от три производствени дружества (от тях две в Чехия, Korado a.s. и Licon Heat и едно в България – “Корадо – България” АД) и четири търговски компании в Полша, Германия, Великобритания и Австрия. В производствената програма на “Корадо – България” АД са включени панелни стоманени радиатори RADIK, както и продажба на специални радиатори за бани KORALUX, дизайнерски радиатори KORATHERM, закрепващи елементи KORAMONT и конвектори с естествена и оптимизирана конвекция. През 2013 г. стартира първи етап на модернизация и реконструкция на съществуващото производство и мащабна инвестиционна програма. От компанията обявиха, че в момента водят преговори с международни партньори за бъдещи инвестиции в България.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново