Висока оценка за В. Търново дадоха представители на Световната банка

Публикувано на ср, 6 февр. 2019
217 четения

Велико Търново е един от бързо развиващите се градове в България, който успешно привлича чуждестранни инвестиции и продължава да се разраства. Това обявиха представители на Световната банка, които посетиха старата столица. Изборът за визитата им е на база на изготвените анализи и доклади за  икономическото развитие на градовете у нас.

“Примерът на Велико Търново и неговото икономическо развитие е много полезен за Световната банка, тъй като можем да го споделим с други региони, градове и държави, които нямат този успех. За това възнамеряваме в бъдеще да задълбочим своите връзки с града, за да можем по-добре да разберем какви са причините за този успешен икономически модел“, заяви Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България. Той подчерта, че от тяхна страна ще се опитат да подпомогнат града да преодолее всички предизвикателства по пътя към подобряване на живота на хората и развитието на града. Старата столица е първият град, който представителят на Световната банка посещава, след като е поел поста през август м. г. Това, което той сподели като впечатление за няколко часовия си престой е, че градът привлича успешно не само млади хора, но и преки чуждестранни инвестиции въпреки отлива им в страната. По време на посещението си във В. Търново делегацията посети едно от големите предприятия в града и разгледа част от културно-историческото наследство.

“Ние, великотърновци, трябва да уважаваме това, което сме постигнали. Проблеми има и те ще бъдат решавани, но тази визита е знак за това, че явно сме показали не само в България, но и на външните инвеститори, че тук има добър модел на развитие“, заяви кметът инж. Даниел Панов.

По време на срещата с представителите на Световната банка са обсъдени основните проблеми, пред които е изправена местната власт. Сред дискутираните теми е програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.“Имаме решение на Общото събрание на НСОРБ, с което подкрепяме тази програма и искаме тя да продължи“, уточни инж. Панов, който е председател на Сдружението.

На този етап все още не са водени преговори между Световната банка и българското правителство за финансиране на програмата за енергийна ефективност. Преди 4 г. за България са предвидени 300 млн. лв. по тази програма, които обаче са останали не усвоени. Днес Световната банка отново е готова да отпусне заем на България за санирането или за други приоритетни проекти на българското  правителство, подчерта Фабрицио Дзарконе.

Вторият проблем, поставен пред делегацията, е свързан с поддържането на четвъртокласната пътна мрежа. Близо 21 000 км е републиканската пътна мрежа, за която държавата осигурява 700 млн. лв., а четвъртокласната пътна мрежа е 20 500 км и за нея се отпускат едва 100 млн. лв. От поисканите допълнително 100 млн. лв. за тази година, общините са получили едва 10 млн. лв. Надеждите им са, че с приходите от тол таксите и винетките, макар и в средата на годината, парите за поддръжката на общинската пътна мрежа ще бъдат увеличен, каза още ижн. Даниел Панов.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново