„Хемус“ може да достигне Велико Търново през 2027 г.

Публикувано на нд, 19 Ное. 2023
3319 четения

Най-късно през декември се очаква да бъде разрешен правният казус с индексирането на цените за строителството на автомагистрала „Хемус“. Това зяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в интервю по Нова телевизия. По думите му основният проблем е свързан с начина, по който е възлагано строителството – без спазване на правилата на Закона за обществените поръчки. Затова и по обекта не се е работило дълго време. Разрешаването на правния казус ще даде възможност на строителните фирми да започнат да работят с темповете, разписани в графиците, посочи Цеков.
Той заяви, че в България едновременно се строят пет магистрали – „Хемус“, „Европа“, „Струма“, Русе-Велико Търново, скоростният път Видин – Ботевград и това поставя предизвикателства пред бюджета. В бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ има 2,5 млрд. лева и съм сигурен, че в момента, в който бъде разрешен правният казус с индексирането на цените по договори за „Хемус”, ще се активира строителството, допълни той.
Лот 1 на автомагистрала „Хемус“ – от Боаза до пътен възел „Дерманци“, може да бъде завършен още следващата година, заяви Цеков. При индексация на договорите лот 3 – от пътен възел „Каленик“ до пътен възел „Плевен“, също може да бъде достроен през 2024 г.
За лот 2 – от пътен възел „Дерманци“ до пътен възел „Каленик“, регионалният министър посочи, че може да напредне съществено догодина. Според последните разчети магистралата може да стигне до Велико Търново около 2027 г., но за лот 7 и 8 – съответно, Велико Търново-Попово и Попово-Лозница, се налага да се промени трасето, стана ясно от думите на министъра.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново