Весела Лечева: “15 лв. ще струва месечната карта за градски транспорт”

Публикувано на чт, 10 Окт. 2019
538 четения

Месечната карта за градски транспорт да стане 15 лв., вместо сегашните 34 лв., обеща Весела Лечева, кандидат за кмет на Коалиция “БСП за България”, АБВ, “Движение 21” при срещата си с възрастните хора в Пенсионерски клуб “Втора младост” във В. Търново. Според нея на следващ етап трябва се търсят възможности в бюджета на Общината картата да стане безплатна.
“В. Търново се нуждае от нови възможности, нова перспектива за развитие. Това включва и нова транспортна схема, която трябва да бъде изградена, за да бъдат свързани помежду си големите квартали в града. В момента няма пряка транспортна връзка от кв. “Бузлуджа” до кв. “Колю Фичето”. За да отидеш от един квартал в друг, трябва да слезеш до центъра. И тук трябва много ясно разписан транспортен комуникационен план за връзките между кварталите. Но с всеки изминат ден възможности за изграждане на тези комуникации се затварят заради презастрояването на града. Не може да даваш всяко малко свободно място, за да задоволиш нечие желание, защото така затваряш възможностите за бъдещи решения в тази посока. Крайно време е да сложим точка на този вид управление, което вече затваря възможности за работещи решения”, беше категорична Лечева.
По време на срещата възрастните хора поискаха от нея и от кандидатите за съветници пенсионерските клубове да станат по-уютни места за срещи на възрастните хора, при това без те да бъдат разделени на елитни и други. Великотърновците от третата възраст споделиха, че придвижването из града е почти невъзможно, защото градската среда е неадаптирана и недостъпна.
“Имаме общинска наредба за осигуряване на достъпна среда за абсолютно всички групи хора, включително и за хората с увреждания. Тази наредба казва в какво състояние трябва да се намират улиците, тротоарите, градският транспорт, обществените сгради, без значение дали те са търговски обекти, държавни, общински, или частни. Има дори предвидени глоби, които са над 300 лв. и въпросът е колко такива глоби има за последните 8 г. Точно за тези последни 8 г. Община В. Търново се бие в гърдите каква социална община е станала, но може би най-големият признак за това колко социална е една община е дали тя е направила достъпна градската си среда за всички хора с някакъв проблем”, коментира и Валерия Дончева, която е кандидат за общински съветник от Коалиция “БСП за България”, АБВ, “Движение 21”.
“Всеки нов обект, който се реализира, било то частен или общински, трябва да отговаря на това и не виждам защо някой трябва да го заобикаля. Крайно време е Общината да влезе в ролята си и на регулатор и да санкционира сградите, които все още заобикалят наредбата”, коментира Весела Лечева и допълни, че в програмата ѝ за кмет е предвидено разширяване на услугата личен асистент, изграждането на нови хосписи, които да осигуряват адекватна грижа за възрастните хора.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново