Весела Лечева събра знакови великотърновски архитекти

Публикувано на пт, 11 Окт. 2019
671 четения

Тежките проблеми на В. Търново, свързани с презастрояването, с липсата на места за паркиране, трафика, неуредената транспортна комуникация между кварталите, бъдещето на терена на Старото военно училище обсъжда с търновски архитекти кандидатът на Kоалиция “БСП за България”, АБВ, “Движене 21” за кмет на общината Весела Лечева. На срещата, която продължи часове, се отзоваха представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Съюза на архитектите в България. Пред тях Лечева представи своя план за ускорено икономическо развитие на общината и поиска експертното им мнение по някои от особено тежките въпроси, свързани с бъдещето на старата столица.
“В. Търново има потенциал, но искам той да бъде развит на професионална основа. Искам да дадем перспектива, базирана с години напред, не само за един мандат. Градът се задушава от решения на парче. Затова съм тук пред вас с ясното съзнание, че правилните решения се взимат с експертиза, знания, опит и умения”, каза Весела Лечева и призна, че това е една от най-отговорните срещи, които провежда.
Тя дойде на срещата с двата устройствени плана на В. Търново – стария и новия, и поиска да чуе мнението на архитектите за тях, както и за идеята за нов генерален план за организация на движението. “За мен са важни вашето мнение, вашите виждания и очаквания. Всяка следваща грешка предопределя много по-тежки решения след това”, заяви г-жа Лечева.
Арх. ЛъЧезар Лалев, кандидат за общински съветник: “В. Търново не е град, за който трябва да се прави повече от другите, за него трябва да се прави нещо съвършено особено, защото градът го изисква. Но той вече десетилетия чака правилните решения и дори туристите усещат, че нещо не е наред. Истината е, че вече са изчерпани ресурсите на градската територия да функционира по този начин и да смятаме, че с поредния план за организация на движението, бил той и генерален, ние ще направим нещо различно. И малкото възможности, които съществуват, защото градът е с тежък терен, се блокират от съвършено неразумното и безхаберно строителство на възлови места. Организацията на движението е пример за безпомощност, граничеща с безхаберие.
Николай ИлЧев, кандидат за общински съветник: Аз съм категоричен, че многото тежки проблеми, които се натрупаха с годините, станаха и защото фигурата и качеството на гл. архитект са неглижирани. Той трябва да бъде институция в институцията. Сега на главния архитект не са му дадени тези правомощия и тежест, каквито той заслужава. За мен той е вторият човек в общината, трябва да има екип, администрация, юристи, които да подпомагат работата му. Категоричен съм в още нещо – да говорим за буферен паркинг в района на Сержантското училище е глупост. Абсурдно е. Хората в други туристически държави са го решили по най-простия начин – на входната артерия с бързи връзки за града. За мен мястото на този паркинг е в Старото военно училище. Там си оставят автомобилите и автобусите и да тръгнат пеш. Градът се обхожда за 30-40 минути.
Арх. Иво Терзийски: Презастрояването не е тема на тази среща. Можем да си говорим колкото си искаме, но истината е, че докато главният архитект не получи правомощия да решава височината и етажите на всяка нова сграда, въпросите няма да имат решения. Сега ние не можем да кажем, че за съответния терен и за този град е по-добре сградата да е на 3 не на 6 етажа, инвеститорът обжалва и съдът отменя нашите становища.

 

 

Арх. Йордан Нурков: Нямаме визия за териториално разширение на града, затова градът е преситен. И защото не се спазват правилата за паркиране и движение. И резултатът е, че нямаме нито една улица, на която да нямаме паркирани автомобили двустранно. А В. Търново трябва да се бори за специален статут. Сега ние само броим падащите къщи. Съгласен съм с идеята за създаване на експертен съвет с широко присъствие на експерти от различни области. Но да е ясно – вземат ли те решение, това решение е окончателно. Иначе няма смисъл.
РумЯна Брайнова: Когато станете кмет, г-жо Лечева, първо се заемете с този общ устройствен план на града. В момента той има само историческа стойност, можем да го покажем на експозиция в музея. Създаден е при други условия, не е актуализиран във времето. Старото военно училище е отворена тема от 70-те години. И си мисля, щом толкова дълго не се решава този въпрос, градът като че ли няма необходимост този терен да се доексплоатира. Може би е нужно да оставим този въпрос на бъдещето.

 

 

Арх. Николай СтоЯнов: Г-жо Лечева, ако искате да бъдете ефективна в работата си, Експертен съвет. Съберете около себе си отговорни хора с визия за бъдещето на града, иначе няма смисъл. Това презастрояване е неспазване на закона – нищо друго. Няма да си решим проблемите, ако продължаваме да живеем без хоризонт за бъдещето. И съм съгласен с арх. Брайнова за Старото военно училище – толкова години никой не направи нищо, защото градът се бори да оцелее. Да го пазим този терен, ценен е. Ако нямаме ясна визия за него, да го оставим.

 

 

Арх. Пламен Цанев: Нямаше да има презастрояване, ако действащият закон се спазваше. А за Старото военно училище аз съм краен. Конкурсът беше напълно излишен. Има действащ застроителен и регулационен план и можеше досега да има площад с поне 2 етажа паркинг под него за 600 автомобила. Е, 10 г. нищо няма. Само похарчихме едни 200 000 лв. за порочен и ненужен конкурс, а можеше да отидат за нещо смислено.
“Поемам ангажимента да правим редовни срещи и този ангажимент аз ще пазя, защото се доверявам само на експерти и професионалисти. Взривяват ме посредствеността, имитацията, бутафорията. Обещавам и всичко да бъде заложено на планова основа – задължително нов устройствен план. Знам, че е тежко като изпълнение, но се надявам за 2 години да го направим. Дължим го това на града”, каза в края на срещата Весела Лечева, след която арх. Лалев призна, че това е първата среща, на която архитектите на В. Търново са демонстрирали поразяващо единодушие.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново