Венцислав Спирдонов, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС: Работя за децентрализация и за развитието на Велико Търново като историческа и духовна столица на България

Публикувано на вт, 6 юли 2021
538 четения

Завършил е магистратури по история, икономика и право във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, докторант в Стопанска академия “Д. Ценов” в Свищов. Втори мандат председател на Великотърновски общински съвет, председател на Националната асоциация на председатели на общински съвети.

– Господин Спирдонов, на изборите през април не бяхте в листата на ГЕРБ-СДС. Защо в тези смутни времена приехте предизвикателството да се кандидатирате за народен представител?

– Харесвам мъдростта „Към височини през теснини!“. Не ми допадат хората, които обичат само лесното, защото те не са изградени характери и не могат да се справят с проблемите. В трудни моменти си проличават лидерите.

– След като ПП ГЕРБ вече не е управляваща партия, да се включите в надпреварата за място в парламента, лоялност към партията ли е или лична битка?

-Мисля, че имам какво да покажа и да дам като опит и знания. Идеята ми за децентрализация произлиза от многото ми срещи с граждани, кметове, общински съветници. Убеден съм, че работата на депутатите е да решават такива стратегически и обществено полезни казуси.

– Представете основните си каузи.

– Едната ми кауза е децентрализация – финансова и институционална. Идеята ми за финансова децентрализация е проста, но ефективна. Тя предвижда процент от данък общ доход да остава в Общините. Този процент да е диференциран спрямо БВП на жителите на общината.

Например за София да е 0.2 % от ДОД, за В. Търново – 2%, а за Видин – 4%. По този начин ще се намали обезлюдяването на периферията, а финансирането ще е най-близо до хората и ще помогне проблемите да намерят бързо и качествено решаване. Важно място в тази идея заемат и селските кметове, като средствата да идват директно при тях. А ролята на държавата е една-контрол.

Ще настоявам и за допълнително финансиране за градове с множество паметници на културата, какъвто е Велико Търново.

Институционалната ми идея е свързана с това, че има нужда някои държавни служби да са на подчинение на местната власт.

Втората ми кауза е развитието на Велико Търново като историческа и духовна столица на България.

– А има ли вероятност, ако спечелите депутатски мандат, да се откажете от работата на законотворец?

– За мен длъжностната характеристика на народен представител е една-работа в интерес на хората и с хората за реализиране на определени каузи. Те трябва да са законодателни. Не е работа на депутата да лобира за нещо или само да натиска креслото. Затова ако имам възможност да повлияя на законодателния процес и да реализирам двете каузи, за които споделих, ще съм в Народното събрание и ще се боря за осъществяването им.

– Как бихте коментирали настоящата политическа ситуация в страната и като чавек с богат политически и административен опит каква е прогнозата ви за развоя на събитията?

– Намираме се в типична предизборна ситуация- изострена и гореща. Но това е част от политиката и както вече казах по лесния начин всеки може. Крайният резултат на 11 юли ще се определи от суверена, което е и правилното.

– Отдавна подкрепяте инициативата “Ела в библиотеката” за създаване на любов у децата към книгите и четенето. Какви са резултатите от тази благородна дейност?

– Целта на инициативата е да активира интереса на децата към книгите, провокирайки ги да четат, да повишават грамотността си, да се забавляват и печелят награди. Кампанията излъчва и победител за най-голям брой прочетени книги от ученик, заети от всички филиали на РНБ „Петко Р. Славейков” в старата столица. Децата с нетърпение очакват конкурса, а четенето на книги ги откъсва от телефоните и компютрите, възпитава ги в ценности. Библиотеката като книжовен храм се оказва и добро място за социални контакти при подрастващите.

– На председателя на Общинския съвет е вменена честта да връчва награди на изявени ученици, студенти, интелектуалци. Бихте ли предложили в правилника на Народното събрание да залегне присъждането на национални призове на талантливи деца, олимпийци, съвременни герои?

– Да! Това е много важно, защото всеки който се е изявил като изключителен интелект, поставил е рекорд в дадена област, постигнал е завидни резултати като творец, прославил е България, трябва да бъде поощрен.

– От ваши социални позиции става ясно, че сте патриот. Има ли дефицит на национални идеали в българското общество и какви са важните национални ценности, които биха обединили нацията?

– Само човек, който познава добре миналото си, може да работи добре в настоящото и да не допуска грешките на предшествениците си. Който е горд с народа си, може да обича Родината си! Не е достатъчно обаче човек да познава добре българската история и героите от миналото. Важно е в съвременния живот да е с висок морал, да създава, да отстоява идеали и да работи за благото на нацията.

– Какъв важен житейски урок се стремите да предадете на синовете си?

– Да са достойни хора. Старая се да ги уча като им давам личен пример. Аз не се срамувам от работата си като председател на Общинския съвет във Велико Търново и на НАПОС. През двата ми мандата начело на местния парламент няма група „Лев“, от самото начало дадохме отрицателно становище по доклада за ОВОС на завода „Кроношпан“, опазихме гората на квартал „Картала“, системно организирах приемни. Винаги съм си вършил съвестно работата, за която са ме назначили гражданите. Благодарен съм за подкрепата по важни решения както на всички политически сили в Общинския съвет, така и на будните великотърновци.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново