“Енерго-Про” обяснява къде отиват парите от сметките за ток

Публикувано на пн, 1 Апр. 2013
589 четения

“Енерго-Про” пусна листовки, в които обяснява на домакинствата къде отиват парите от сметките им за ток. От флаерите става ясно, че 92 % от парите, които битовите абонати плащат за месечната си фактура за електричество, само “преминават” през електроразпределителната компания и се превеждат на другите участници в енергийната система.
В листовката се разглежда конкретен пример за сметка от 100 лв. От тези пари, платени на касата, в “Енерго-Про” остават 7,63 лв., обясняват от дружеството. С тези средства компанията изгражда и поддържа мрежите средно и ниско напрежение, организира аварийни екипи, поддържа центрове за обслужване на клиенти и денонощен телефонен център и като цяло извършва дейността си по разпределение и снабдяване с ел. енергия, посочват от дружеството. Останалите 92,37 лв. се превеждат на други енергийни предприятия и държавата – за покупка на електроенергия, за зелена енергия, ДДС, когенерация, загуби по мрежата и др.
От посочените числа става ясно, че при цените на тока, определени от ДКЕВР, при 100 лв. сметка от домакинство “Енерго-Про Продажби” плаща 105,34 лв. на останалите енергийни предприятия по веригата и на държавата. Загубата от 5,34 лв. се компенсира от по-високата цена на ел. енергията за бизнес абонатите.
Флаерът “Къде отиват Вашите парите за ток?” ще се разпространява в центровете за обслужване на клиенти, в офисите на Изипей и на интернет страницата на компанията. Информацията ще бъде изпратена и персонално на битовите клиенти, които са посочили електронен адрес за връзка.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново