Великотърновски депутат оглави временната комисия за проучване на случая „Росенец“

Публикувано на чт, 22 юли 2021
1435 четения

Великотърновският депутат адвокат Калоян Янков оглави създадената от Народното събрание временна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата около случая „Росенец“. Негов заместник е Светослав Колев от „Изправи се! Ние идваме!“.

Калоян Янков влезе в парламента като водач на листата на „Демократична България“, той бе народен представител и в предходното 45 Народно събрание, участва и в комисията „Манолова“. Преди това беше съветник във Великотърновски общински съвет.

Близо два часа продължиха днешните дебати около създаването на временната комисия за „Росенец“, а предложението за създаването й беше внесено от “Демократична България” и беше прието с гласовете на депутатите от всички партии без ДПС. Във временната комисия ще има по двама представители от всяка парламентарна група, като работата й ще продължи три месеца. Целта е да установи има ли нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти в парк „Росенец“. Там се намира резиденция, която се използва от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През юли 2020 г. съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов и двама негови съпартийци направиха опит да стигнат до плажа край резиденцията, който според кадастралната карта е собственост на държавата, но бяха изгонени от служители на Националната служба за охрана.

Освен казуса около „Росенец“ депутатите от комисията ще проучат и действията на НСО от юли 2020 г., както и на полицията по време на протестите в столицата.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново