Велико Търново не знае как да печели от туризъм

Публикувано на чт, 24 Окт. 2019
1238 четения

“Има несъответствие между потенциала, който В. Търново има, и начина, по който в момента се развива туристическата индустрия. Вие нямате ясна визия каква дестинация искате да бъдете, решението за това каква да е тя се взема от други хора.” Това заяви в старата столица испанката Соня Уерта, главен мениджър на компанията THR, която е водеща европейска и световна консултантска и аналитична група за проучвания, анализи, проектиране и изработване на цялостни стратегии за развитието на туризма и на туристическата индустрия както в национален, така и в регионален мащаб. THR имат реализирани 1100 проекта в повече от над 70 страни в света.
Соня Уерта дойде във В. Търново по покана на кандидата за кмет на Коалиция “БСП за България”, АБВ и “Движение 21” Весела Лечева.
По думите на Уерта градът има аромата на туристическа дестинация, изглежда като такава, но има ниски стойности на показателите, които измерват туристическата индустрия. “След София, Пловдив, Варна и Бургас вие може да бъдете петата най-голяма дестинация в България, но в момента по броя на посетилите чужденци вие сте на осмо място. В. Търново е дестинация с ниски приходи, малък среден престой и малък брой чужди туристи. Градове като Казанлък привличат същия брой туристи, без да имат даденостите, които имате вие”, посочи още Уерта. По думите ѝ градът не е лесно откриваем в интернет. “Ако не сте конкурентоспособни там, това означава, че не съществувате, защото вече индивидуалните туристи определят пазара”, допълни испанката.
Тя е категорична, че В. Търново трябва да изгради своя план и визия за развитието на туризма. “Имате две основни атракции – крепостта “Царевец” и Стария град, който не е никак малък, дори е доста голям. Това не означава, че туризмът трябва да се фокусира върху цялата историческа част на града. Трябва да се разработят конкретни райони в него. Заедно с тези две ключови атракции В. Търново има и допълнителни – музеите, църквите, природата. Тези активи са налице. Освен това са важни историите и легендите, които съпътстват тези туристически атракции, защото средновековни крепости има навсякъде. Това, с което Царевец е различна, е историята, с която е свързана и с това какво се случва като събития в нея”, подчерта Уерта.
“Знаете ли колко печели В. Търново от туризъм на година? Около 4,5 млн. лв. по официалната национална статистика. Това е абсурдно. Ако достигнете само средното ниво за България, приходите ще бъдат 85 млн. лв. 22 % е натоварването на легловата база в града, което означава, че 4/5 от годината всичко това стои празно. Категоричен съм, че липсва връзката от национално през регионално ниво до местните хотелиери и инвеститорите. Моите наблюдения са, че туризмът тук се развива въпреки, а не с помощта на администрацията”, заяви бившият зам.-министър на туризма в три правителства Бранимир Ботев, който е и представител за Балканите и България на Европейската лига за икономическо сътрудничество в Брюксел. Той допълни, че всъщност културно-историческият туризъм е най-скъпият като продукт, но при 186 лв. среден разход на турист в България, във В. Търново туристът оставя 63 лв. или това е три пъти под средното за страната.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново