Велико Търново наложи културния туризъм за марка на България

Публикувано на пт, 19 Апр. 2013
1040 четения

Заместник-министърът на туризма Иво Маринов, кметът Даниел Панов и проф. Николай Овчаров бяха посрещнати по традиция с хляб и сол. сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Велико Търново наложи културния туризъм като марка на България. Това заявиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и от професионалните браншови организации в туристическия бранш при откриването на Десетото юбилейно издание на международното туристическо изложение “Културен туризъм”. Форумът беше открит вчера във Велико Търново.
От 18 до 20 април върху площ от над 300 кв.м в изложбените зали “Рафаел Михайлов” се представят над 30 общини и посолствата на 15 държави: Франция, Русия, Румъния, Хърватска, Аржентина, Виетнам, Индонезия, Индия, Южна Корея и др.
Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин обяви, че на 24 април във В. Търново идват четири от най-големите френски туроператорски фирми в областта на културния туризъм, а през септември още 16. Те искат да наложат В. Търново като културна дестинация на Европа и света, допълни Рагин.
Няма дестинация на “Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти”, която да не минава през Велико Търново, каза Ирина Найденова, зам.-председател на АБТТА.
Според заместник-министъра на туризма Иво Маринов, който участва в откриването на изложението, 20 % от туристите, които идват в България, посочват, че основната причина за това е богатото ни културно-историческо наследство. Той съобщи още, че за последните три години по ОП “Развитие на човешките ресурси” за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в България са договорени 250,816 млн. лева. За развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг договорените средства по ОПРР са над 18,5 млн. лв.
13 винилови пана с 51 снимки представят 10-годишното развитие на борсата “Културен туризъм”. Изложбата е подредена пред Факултета по изобразителни изкуства. За подготовката на експозицията е направен подбор от близо 3000 снимки. Две трети от фотосите са от архива на “Янтра ДНЕС”, запечатани от обектива на фоторепортерите на вестника, за което организаторите благодариха специално.
За девети път по време на международната туристическа борса ще се проведе филмовият фестивал “На източния бряг на Европа”. В него участват 48 филмови продукции, 26 от които са чуждестранни, заяви Мария Карагьозова, изпълнителен директор на филмфеста. Отново ще бъде представен модулът за филмови спомени, а в него ще се направи бенефис на журналиста изследовател Симеон Идакиев за 40-годишния юбилей на предаването му “Атлас”, запечатало на стотици километри филмова лена различни кътчета и хора от цял свят. Идакиев е член на филмовото жури, а поканата получава преди 10 г., когато снима филм за В. Търново. Едни от най-развитите държави в света са петимни за древност, а тук всеки камък е история. Надявам се, че следващото правителство няма да забрави, че туризмът и особено културният трябва да са негов приоритет, каза при откриването на изложението Симеон Идакиев.
За първи път на филмовия фестивал ще се организира нов модул – за документални филми за изкуство. “На източния бряг на Европа” вече е член на Международния комитет за туристически филми, а във Велико Търново специално за изложението пристига неговият председател Александър Камел.
Туристическото изложение “Културен туризъм” вече има книга за деветте си издания. За юбилейното ще се проведе първият конкурс “Чети и пътувай”, обяви инициаторът и организаторът му доц. Соня Алексиева, преподавател в НБУ. Направени са над 60 номинации в категориите за най-професионални туристически сайтове, за книги, пътеводители, учебници и карти. В отделна категория са най-ефективните рубрики и журналистически публикации и репортажи за изложението. Единственият ежедневник с номинация в тази категория е вестник “Янтра ДНЕС” с миналогодишната ни кампания съвместно с Община Велико Търново “Нека заедно преоткрием своя град”. В конкурса “Чети и пътувай” ще бъдат обявени и най-оригиналните плакати за събития в областта на културния туризъм, организирани от музеи, общини, браншови организации и сдружения, държавния и неправителствения сектор, университети, както и най-оригиналното събитие в областта на културния туризъм за 2012 г.
Пловдив, Враца, Ивайловград са трите общини, които представят туристическите си дестинации с изключително атрактивни щандове. Пловдив пресъздава Балабановата къща. На щанда гостите се посрещат с бяло сладко и изпълнения на жйво с флейта и валдхорна.
Община Враца събра овациите с представянето на артистичната реконструкция “Светилище на слънцето”. Представени са реплики на прочутите Рогозенско и Галишко златни съкровища, както и на артефакти с пиктограмни знаци от Градешница с най-ранната писменост в света, датирана от пърмата половина на V век преди Христа. Общината се представя още с международния си фолклорен фестивал “Врачанска пролет”.
Кметът на Ивайловград Диана Овчарова вчера лично посреща гостите на щанда на общината, пресъздаващ античната и мистична вила “Армира”. Тя е била открита при строителни работи за язовир през 1964 г. Това е изключителен архитектурен паметник от преди 2000 г. – най-пищно украсеният частен дом – дворец, разкрит по нашите земи.
Щандът на В. Търново ще намери практическо приложение след борсата, заяви кметът Даниел Панов. На огромното винилово пано са представени 30-те най-значими културни и исторически обекти в старата столица. С това пано ще бъде покрита някоя от рушащите се сгради по пътя на туристите в старата столица.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново