Велико Търново е сред най-скъпите градове в страната

Публикувано на ср, 9 ян. 2013
1807 четения

Велико Търново трайно се очертава като един от най-скъпите градове в страната, показва проучване на “Янтра ДНЕС”, базирано на данни от Националния статистически институт, проверка по магазините и от Държавната комисия по тържищата и стоковите борси.
Покупателната способност в старата столица е 10 пъти по-малка от тази на хората, живеещи в София, показват данните на НСИ. Със средния си месечен доход на домакинство софиянец може да си купи 4300 кг хляб, сочат данните на дирекция “Демографска и социална статистика” в НСИ. Според официалната информация средната заплата в старата столица е 590 лева, което означава, че с нея може да се купят по актуални средни цени в търговската мрежа между 400 и 430 килограма хляб. Комбинацията между цени и доходи е в ущърб на великотърновци, защото цените в търговската мрежа дори да са съпоставими с големите градове, доходите ни отреждат 13 място от 28-те областни градове.
Според последния анализ на Комисията по стоковите борси и тържищата в нашия регион плащаме едни от най-дебелите цени на основните хранителни продукти в сравнение с други области в страната. Абсолютни рекордьори сме по най-скъпия ориз в страната – между 2,20 и 2,80 лв., докато в Благоевград, сочен за най-евтиния в страната, варивото е между 1,31-1,98 лева за килограм. В челната класация по цени сме при яйцата, олиото, захарта, кравето сирене. Най-евтино във Велико Търново е единствено зрелият фасул със средна цена от 2,80 лв. за килограм. За година свинското месо е поскъпнало с 21 %, а пилешкото – с 12 на сто, зелето – с 22 на сто, а картофите са рекордьори с 45 % покачване на цената.
За покупката на един хляб, кофичка кисело мляко, килограм сирене (от краве мляко, а не деликатесен продукт), месо и бутилка олио средно великотърновци оставят в магазина по двадесетина лева. Репортерско проучване на TV7 вчера в София, Велико Търново, Горна Оряховица, Стара Загора, Бургас и Варна затвърждава становището, че старата столица е най-скъпият град, а Стара Загора излиза най-евтино, защото за петте хранителни продукта в магазина средно потребителите плащат около 15 лева, както и софиянци.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново