Във Велико Търново също стягат протест срещу поскъпването на тока

Публикувано на ср, 29 юли 2015
174 четения

Велико Търново ще е един от 28-те града, където днес е насрочен национален протест срещу поскъпването на тока за индустрията. Митингът е насрочен за 11 часа пред областната администрация в старопрестолния град, съобщиха от Българската стопанска камара.
Протестът е под надслов “За реформи в енергетиката”. Демонстрация ще има и в Горна Оряховица. Тя ще бъде пред сградата на “Захарни заводи”. В призива за протеста се казва: “Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!”.
Организатори на протеста са работодателските организации и синдикатите.
Работодателите се обявяват категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията за индустрията. Бизнесът е притеснен, че точно той ще трябва да плати цената на загубите в българската енергетика. Представителите на бизнеса нямат информация колко точно ще е поскъпването, което се подготвя да е между 15 и 20 %, но поискаха то да се отложи за 1 януари догодина, а не както планира държавният енергиен регулатор за 1 август.
Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли от 11 часа срещу готвеното повишение на цена на тока, заяви заместник-председателят на БСК Камен Колев на среща между работодатели и синдикати.
Работодателските и синдикални организации във Велико Търново нямат информация и готовност за протеста, показа проверка на “Янтра ДНЕС” вчера. Ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов, който е председател на КРИБ за Велико Търново, заяви, че не е информиран, а университетът, който е най-големият работодател в областта, няма да протестира, защото е отпускарски сезон. От КНСБ и КТ “Подкрепа” също нямат готовност за протеста.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново