ВАС отхвърли жалбите срещу трасето на магистралата Русе – В. Търново

Публикувано на вт, 4 Дек. 2018
2522 четения

Върховният административен съд отхвърли жалбите по делото за изграждане на автомагистралата Русе – Велико Търново. С решението на практика магистратите дават „зелена светлина“ за строителството на ключовия инфраструктурен обект.
Във ВАС бяха внесени две жалби срещу т.нар. ОВОС (Оценка на въздействието на околлната среда) на избрания комбиниран вариант на трасето. Едната е на Господин Гюров от Хотница, а втората на Сдружение “Граждани за пътен контрол”, които оспорваха избрания вариант, тъй като трасето е прекалено отдалечено от Горна Оряховица. В крайна сметка ВАС е отхвърлил и двете жалби срещу решението на министъра на околната среда за одобряване на доклада за ОВОС на бъдещата магистрала. Решението на висшата съдебна инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване, съгласно последните законови промени, според които бяха съкратени сроковете по делата за обекти с национално значение.
Решението на ВАС дава възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да възложи проектирането и отчуждаването на имоти, попадащи по трасето на бъдещата магистрала, както и процедурите за избор на изпълнител.
Комбинираният вариант на магистралата, чиято приблизителна дължина е 133 км, е разделена на три подучастъка. Първият е Русе – Бяла (40 км), обход на самия град Бяла (почти 36 км), както и Бяла – Велико Търново (малко над 58 км). Прогнозната стойност на целия проект е около 600 млн. евро, като средствата ще бъдат осигурени от въвеждането на тол системата.
Тъй като релефът на терена след река Янтра е планински, с дълбоки дерета и високи върхове, се налага изграждането на големи съоръжения – 4 тунела по лявото платно и 2 – по дясното, както и 22 моста и виадукти, с обща дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново