В петък старира проектът за смяна на ВиК-мрежата под бул. „България“, първо разкопават ул. “Цар Самуил”

Публикувано на ср, 3 Ное. 2021
3897 четения

От петък – 5 ноември, започва изпълнението на проекта за смяна на ВиК мрежата под бул. „България“ и частично – под ул. „Бачо Киро“ и ул. „Цар Самуил“ (до кръстовището с ул. „Цар Тодор Светослав“). Първият етап стартира от ул. „Цар Самуил“, която ще бъде разкопана за смяна на водопровода и канализационния колектор, което ще продължи две седмици. От вчера започна и предупреждаването на живеещите в района да изместят автомобилите си, за да могат от фирмата изпълнител да стартират ремонтните дейности. Докато текат участъкът ще бъде затворен за движение, а движението ще се пренасочва както следва: посока „Летен театър – Съдебна палата“ – движещите се по ул. „Цар Тодор Светослав“ след ДКЦ 1, завиват веднага по еднопосочната улица „Цар Иван Александър“, откъдето се разрешава десният завой по ул. „Бачо Киро“ към съда. В посока площад „Марно поле“ – ул. „Марно поле“ – ул. „Бачо Киро“ – движещите се завиват вляво покрай „Вали компютърс“ и поемат отново по ул. „Цар Иван Александър“ (западно от ДКЦ 1). Движението по ул. „Бачо Киро“ в посока от Съдебната палата към Летния театър не се променя. За следващите етапи от реализацията на големия проект информация също ще бъде подавана своевременно, уверяват от Община В. Търново.
Проектът за подмяна на ВиК мрежата е един от най-дълго очакваните от великотърновци и за него се говори от години. Едва през септември т. г. беше избрана фирмата изпълнител за смяната на тръбите. Това е “Планекс” ЕООД – гр. Варна, като предложената от дружеството цена за изпълнение е 3 735 203,76 лв. без ДДС или 4 482 244,51 с ДДС. Средствата за смяна на тръбите бяха отпуснати през декември м. г. с постановление на Министерски съвет.
Очакванията са с реализацията на проекта да се осигури необходимото количество и качество на питейната вода, както и да се ограничат загубите по мрежата. Също така е заложено увеличаване на отводнителния капацитет на дъждоприемните шахти, тъй като в момента е крайно недостатъчен и при всеки проливен дъжд водата от булеварда се стича и наводнява центъра на града. След подмяната на тръбите целият булевард ще бъде преасфалтиран, за което също са осигурени средства.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново