В енергетиката вземат двойно по-високи заплати от културата

Публикувано на вт, 13 Сеп. 2016
143 четения

Една трета от работните места в региона са в администрацията и държавния сектор

Заетите в областта на културата са два пъти по-ниско платени от работещите в енергетиката, сочат данните на Териториалното статистическо бюро за заетостта и възнагражденията в региона през второто тримесечие на годината.
В производството и разпределението на електроенергия и топлоенергия са най-високите заплати в областта – средно по 1116 лв. В културата средното възнаграждение е 572 лв. Близо два пъти и половина е разликата в средните заплати при финансистите и застрахователите и в хотелиерството – 1094 лв. срещу 461 лв. Трети по размер на заплатите в областта се нареждат чиновниците в държавното управление с 956 лв. средна заработка.
Велико Търново заема 13 позиция по размер на възнагражденията. Тук средната заплата в средата на годината е 752 лв., която е със 194 лв. по-ниска от тази в страната (946 лв.). За три месеца трудът ни е оценен със 17 лв. повече.
Данните на статистиката сочат, че почти 100 лв. е разликата в заплатите в образованието (871 лв.), научните работници (886 лв.) и хуманната медицина (782 лв.).
72 300 са наетите по трудов договор и служебни правоотношения в средата на годината. Заетостта се е увеличила с 1,8 % спрямо март тази година и с 2,9 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Всеки четвърти работи в преработващата промишленост. Всеки седми е в търговията. Селското стопанство и промишлеността създават най-много нови работни места. За една година двата отрасъла са разкрили 1600 нови позиции.
Една трета от работните места в областта са в администрацията и държавния сектор, сочат данните на статистиката.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново