Увеличените разходи за чистота скараха общинските съветници

Публикувано на пт, 20 Дек. 2019
610 четения

Планираните по-високи разходи за чистотата на улиците, площадите и парковете през сл.г. разбуниха духовете в Общинския съвет във В. Търново. Според предложената от администрацията план-сметка заложените приходи са в размер на 8,8 млн. лв., от които от такса битови отпадъци са 6,5 млн. лв. Останалите 2,3 млн. лв. ще постъпят от данъци и други постъпления. Същевременно заложената сума за чистота е в размер на 5,1 млн. лв.
“В това предложение няма аргументи и обосновка как са формирани тези суми. Това, което ни предлагате, е да подпишем празен чек и да гласуваме на тъмно. Преди това ни убедете, че сте направили всичко необходимо за намаляване на разходите и запазване качеството на услугите. Особено ме интересува какъв дял от тези средства са предвидени за фирмата на Любен Велчев, който спечели м.г. обществената поръчка, докато беше общински съветник”, попита Калоян Янков от “Демократична България”. Той посочи, че приходите за 2010 г. са били 6,3 млн. лв., а за 2020 г. са заложени 6,5 млн. лв. и приблизително същата сума. Същевременно разходите през 2010 г. са били 6,4 млн. лв., а за 2020 г. се увеличават на 8,8 млн. лв. Стоян Витанов от БСП обвини управляващите, че се страхуват да вдигнат промила за такса битови отпадъци, което е трябвало да стане постепенно, за да не се влиза в спиралата на увеличаващ се дефицит.
“Таксата не е увеличавана от 2008 г. Тогава минималната работна заплата беше 220 лв, а през 2020 г. става 610 лв. или три пъти по-висока. Дейностите по чистотата са трудоемки и промените в разходите за труд оказват много голямо влияние на тяхната себестойност”, подчерта Росен Иванов. Главният еколог на Общината Зорница Кънчева-Миладинова обясни, че план-сметката е изготвена на база отчета за 9-месечието на 2019 г., прогнозата за цялата година и предвиденото увеличение на минималната работна заплата. Тя подчерта, че по-високите разходи назад във времето се дължат на факта, че тогава не е съществувало общинското предприятие “Зелени системи”, както и Регионалната система за битови отпадъци. “Ако не бяхме изградили депото към тези 8,8 млн. лв., щяхме да плащаме около 2 млн. лв. допълнително”, допълни Кънчева.
На заседанието беше одобрено предложението за отпадане на 10 % отстъпка при плащане на такса битови отпадъци до 30 април, което ще доведе до допълнителни постъпления в размер на около 400 000 лв. Предложението на Калоян Янков отстъпката да бъде намалена на 5 % не беше прието.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново