Унищожиха картата на България на северния вход на Велико Търново

Публикувано на нд, 15 окт. 2023
1208 четения

Донос на американката от български произход Татяна Кристи до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков доведе до заличаване с бяла боя на карта на България на входа на Велико Търново на 13 октомври. В социалните мрежи журналистката и авторка в сайта „Биволъ“ съобщава, че след сигнал на местен човек се свързала с народните представителки от ППДБ Стела Николова от Варна и Людмила Илиева от Велико Търново, които й обяснили към коя държавна агенция и министър да се обърне. Така, по думите й, в следобедните часове на петък 13 служители на Агенция пътна инфраструктура боядисали красиво изпълнената карта на България с бяла боя.
Проверка на място показа, че рисунката на северния вход на Велико Търново наистина е увредена. „Дали това действително е дело на служители на АПИ предстои да бъде проверено“, коментира народният представител от „Възраждане“ Станислав Стоянов.
Картата на България е нарисувана на бетонната стена на кръстовището към Великотърновския университет лично от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и негови съмишленици преди 10 години. На нея никъде не е посочено дали показва средновековни предели на Родината ни, границите на Българската екзархия или „Целокупна България“ – вестник, в който списва Алеко Константинов. Картата не е на Санстефанска България, каквато вече не може да се види в българските учебници по история. Според историци рисунката показва пределите на Българското землище – земите, в които живеят българите повече от хиляда години.
През 2019 година цветовете на рисунката, която може да бъде определена като улично изкуство, са освежени. Добавени са надписът „Време ни е за Възраждане“ и два лъва. Това разказва великотърновецът Ивайло Парашкевов, който е участвал с Костадинов в изписването и изрисуването тогава. „За тези 10 години никой никога не посегна на картата. До петък“, споделя Парашкевов.

Заличаването на картата на Българя породи остри реакции на граждани, народни представители от „Възраждане“ и организации на партията.
„Грозно, грозно предателство“. Така страницата на „Възраждане- Варна“ определи боядисването на картата. „Преди 10 години изрисувахме Велика България край Велико Търново. Никой не посмя да я драсне дори. Преди ден розови безродници са подали донос и министърът на регионалното развитие е разпоредил Българският национален идеал да бъде заличен…?!?Възраждане или погром?“, гласи част от съобщение.

По същото време реагира и организацията на „Възраждане“ във Велико Търново. „Днес е извършен брутален акт на вандализъм и поругаване на националната памет и достойнство. С бяла боя е заличена картата на България на входа на Велико Търново!!! Извършителят и поръчителите са известни, а цялата отговорност носи американският министър на МРРБ Андрей Цеков от ППДБ. “Възраждане” ще възстанови картата, която е там от десетилетие. Предателите ще платят висока цена.“

Актът на заличаване на картата на България вероятно ще има продължение през следващите дни, породено от ожесточеното желание за изява на лица от ПП-ДБ в кампанията за местния вот. Общественик от полски произход вече посъветва Кристи вместо омраза да потърси „финансиране, подходяща клиника и нужните психолози“. „Розовата“ варненска активистка пък очаква намесата на „тунеядците от ДАНС и прокуратурата“, както ги определя в съобщение на профила си във Фейсбук.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново