Цветан Цветанов: Безкомпромисен кабинет на малцинството вместо широки коалиции на изгодата, които отвращават избирателитеЦветан Цветанов: Безкомпромисен кабинет на малцинството вместо широки коалиции на изгодата, които отвращават избирателите

Публикувано на вт, 6 юли 2021
54 четения

Вотът на 11 юли трябва да даде управление и
развитие на държавата с хоризонт от поне година

– Г-н Цветанов, какви изводи направихте за себе си след парламентарните избори от 4 април?
– И аз, като повечето българи, бях нетърпелив да видя промяна и раздяла с пороците на досегашния управленски модел. Установих обаче, че подобно нетърпение не е особено продуктивно. Все по-ясно виждам, че трябва да измине немалко време, за да се извърви целият необходим път към промяната, за да е истинска, а не фасадна.
Заредих се с търпение както за разгръщане на потенциала на партията, която имам честта да ръководя – “Републиканци за България”, така и до пренареждане функциите на държавата на здрави, демократични основи. Без корупционни схеми, които я ерозират.
Втората поука за мен, като за човек, който тръгна от нулата с нов политически проект, е, че паралелно с партийното строителство трябва да се търси политическо партниране с други формации. Живеем във времена, в които и най-силната партия, няма шансове да управлява, ако е в политическа изолация и няма конструктивни партньорства.
Реденето на следизборни коалиции на признака “възможни коалиции на база изборен резултат” в повечето случаи не отговаря на обществените представи за допустимост. Хората не са склонни да правят политически компромиси, за да подкрепят управляваща коалиция, чийто конструктор не е стабилен.
Впечатлен съм, че на фаза кампания повечето политици обещават коалиране на основата на съвместно споделяне на идеи и политики между различни партии, а след вота пазарлъкът има съвсем друга логика. Подобно лицемерие отдалечава желаната промяна не по-малко, отколкото я отдалечава и отказът от поемане на отговорност за управление след избори.
– Чувствате ли се лично огорчен от резултата на “Републиканци за България” на 4 април и какво предприемате сега, за да се промени ситуацията?
– Аз мога да нося на вина и критика, защото лично съм ангажиран с изграждане на структурите на “Републиканци за България”, но си давам трезва преценка за това какво реално се случи на 4 април.
В партията дебатирахме много изборния резултат и у всеки от нас остана неприятното усещане, че ни бяха отнети подадени за нас гласове. Многобройни от цялата страна са примери със секции, в които наши активисти са гласували, а гласовете им не са отчетени. Парадоксално, дори гласовете на семействата на кандидатите в нашите листи се оказаха неоткриваеми.
Дефектите на изборните практики ни засегнаха доста силно на 4 април. Ще ми се да вярвам, че занапред гласовете на избирателите на “Републиканци за България” няма да “потънат”, защото това действа силно демотивиращо за тях.
Оптимист съм, че и натискът върху симпатизантите ни да не гласуват за нас сега ще бъде по-малък.
– Кои са “силните ви оръжия” и “скритите ви козове” за предстоящия вот?
– Нашите оръжия са видими, а нямаме скрити козове. Залагаме на млади образовани хора, повечето от които имат своята реализация и кариера, както и предначертано кариерно израстване. Това ни помага да ги поставим в правилния за тях експертно-професионален профил. Търсим точните хора за точните сектори. Ползваме експертизата им и идеите им за промяна. И ги представяме ежедневно на хората. Полагам лични усилия да покажа всички кандидат-депутати, но и да гарантирам на хората, че ще бъдат представяни от стойностни личности с морал и знания.
Екипът ни е от млади и позитивни хора и в тази кампания представяме обстойно разработените ни политики, а не хулим едно или друго управление. Вярваме, че изборите на 4 април ни направиха по-ефективни като показаха и защото откроиха силните личности сред нас, които имат волята да продължат и отстояват идеите си.
– Срива ли се ГЕРБ? Вие познавате добре процесите в тази партия, как изглежда днес тя отстрани?
– Свива се самочувствието на избирателите на ГЕРБ и засега елитът на партията не дава достатъчно основания за оптимизъм на хората, които ги подкрепят.
Кампанията на ГЕРБ в ситуация като днешната нямаше право на пропуски, а това, което се случи в Благоевград, е голяма грешка, породена от липсата на комуникация между управлението на партията и кампанията, от една страна, и местните структури – от друга. Очевидно кандидатът на ГЕРБ се оказа неподходяща фигура, която срещна съпротивата на немалка част от регионалните структури на ГЕРБ. Това мобилизира опонентите на ГЕРБ и резултатът за мен беше очакван. Ниският дял на избирателите също е косвено свидетелство за липсата на мотивация на всички избиратели в Благоевград.
– Ще съставят ли този път правителство партиите, прескочили 4-процентовата бариера за парламента?
– Това трябва да е осъзната отговорност пред избирателите. Едно ясно и безкомпромисно управление на малцинство е за предпочитане пред безпринципна широка коалиция. Усещането за неморален пазарлък, основан на обща изгода, отвращава отдавна българите от политиката и политиците.
Не мога да гадая колко дълго би издържало едно следващо управление, но за страната би било добре то да има поне едногодишен хоризонт от време, в което в спешен порядък да се решат наболелите проблеми и да се адаптира законодателството към новите реалности, а не към нуждите на определени лица.
Основната задача, прозираща и в слогана на “Републиканци за България”, е да се създадат законови предпоставки за държава с правила.
Това означава яснота по законодателните приоритети, работещ на основата на консенсус парламент, експертен кабинет и извършване на незабавна реформа в сектор “Правосъдие”, която да не бъде повърхностна и в отговор на пореден европейски доклад, а да е дълбока и модерна.
– Кой ще победи на 11 юли?
– Големият победител на 11 юли ще е промяната и отхвърлянето на статуквото от последното десетилетие. Илюзия е обаче да се вярва, че само емоционалният подем може да задържи на власт екип, който не се раздава и не показва всекидневно, че знае как да управлява и с какви властови инструменти да защитава държавния интерес. Хората у нас искат да видят промяна в мотивацията на политиците. Виждам колко много българи биха инвестирали доверие в аванс на политици, които да ги представляват почтено и да работят за тях всеотдайно.
Нужно е не просто ново поколение политици с реален експертен потенциал, но и хора с нов морал и високо чувство за отговорност.
Надявам се големият печеливш след седмица да са можещите и знаещите хора, а и българите от чужбина да са спокойни, че тук могат да имат дом и бъдеще, а не само месторождение и възрастни роднини.
– Каква роля ще играе “Републиканци за България”?
– Естествено ще се стремим да намерим място в следваща управленска конфигурация. Подобна цел си поставят всички нови и прогресиращи партии. Изборите на 4 април бяха шест месеца след основаването на нашата партия. Беше трудно едновременно да създаваме структури и да се отваряме към широка политическа комуникация с други партии.
Сега вече твърдя, че имаме структури, които могат да изнесат избори и да участват пълноценно в изборната надпревара. Още повече че изборната ситуация в резултат на работата на служебния кабинет е коренно променена. За последните три месеца българите видяха, че може да се управлява като не се избягват болните теми и като се прилага управленската власт за опазване на държавността и държавния интерес. Хората са наясно, че промяната няма да се случи за един ден, но поне вече имат желание да вярват в нея.
“Републиканци за България” без съмнение ще е един от “агентите” на тази промяна. Иска ни се да бъдем гарант за правова държава, за ненакърнена национална сигурност, за проевропейска и атлантическа твърдост и последователност. Постигнем ли тези цели, ще се окажем непренебрежим фактор на родната политическа сцена. Политическите ни структури дават път на млади хора, на професионалисти, които искат да се управлява модерно и компетентно, залагаме на изявени имена, чиято репутация в техните сектори е безспорна.
Възнамеряваме да дадем принос в управлението на страната чрез нашите експерти и чрез международните ни контакти и авторитет. Съзнаваме, че бъдещите управленски формули ще бъдат все по-често експертни и колективни.
Политическото ни развитие като партия ще е в център-дясното пространство, като част от екипите на центристките и десните бъдещи управления на страната.
Ние сме от формациите, които ще имат за своя кауза да гарантират необратимост на демократичния процес и предотвратяване на прокрадването до власт на партии с ретроградни политически идеи и кукловоди “в сянка”.
Интервю на председателя на ПП “Републиканци за България” Цветан Цветанов за “24 часа”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново