Трябва ли да заемате пари на семейството или приятели

Публикувано на ср, 13 Ное. 2019
256 четения

Когато близък приятел или член на семейството ви поиска пари, често не знаете какво да кажете. Нормално е да сте финансово затруднени или пък не толкова, но не сте сигурни дали ще си ги получите обратно. Въпросите, които се въртят в главата ви са обикновено тези:

 • Мога ли да си позволя подобна услуга?
 • Трябва ли да се тревожа, че няма да ми върнат парите?
 • Ще ми се разсърдят ли, ако кажа „не“?

В този тип ситуация никой не иска да губи пари, но вероятно искате и да избегнете влошаване на отношенията с другия човек. За да постигнете и двете неща, трябва да сте наясно с потенциалните последствия и как можете да разберете дали човекът заслужава да получи такъв за заем.

Първото, което можете да направите, е да му подскажете, че много кредитни компании отпускат бързи кредити. Кандидатстването е бързо и лесно. Ако това не го устройва, ето следващите ви стъпки.

 1. Защо даването на пари на заеми на познати може да се съсипе отношенията ви

Мнозина смятат, че заемите между членове на семейството или приятелите никога не са добра идея и е лесно да се осъзнае защо. Има няколко причини, поради които този хубав жест би могъл да предизвика редица неприятности.

 • Може да не си получите парите.
 • Има малък стимул за кредитополучателя да ви върне парите.

Когато хората заемат пари от кредитни компании, те имат голяма мотивация да плащат навреме. Ако не го направят, те биха могли да се окажат със запор или по- нисък кредитен рейтинг.

Когато заемате пари на някого, той няма нужда да се тревожи за това. Той може да забрави да ви плати без никакви последици, освен да каже „съжалявам“. И ще попаднете в неудобната ситуация да играете ролята на колектор на дългове, като непрекъснато му напомняте за това.

 

 • Може да имат лоши финансови навици.

Не означава, че някой има лоши финансови навици, само защото моли да заеме пари, но това е много вероятно. Много хора нямат финансова грамотност и е по-малко вероятно да разберат как могат да получат безлихвен заем с гъвкав срок на изплащане, когато и да се нуждаят.

 

 • Един заем може да доведе до следващи искания за повече пари.

Дори всичко да върви гладко със заема, това все пак може да доведе до проблеми за вас по-късно. Ако кредитополучателят се нуждае от пари в бъдеще, бихте могли да станете негов основен кредитор, просто защото сте казали „да“ първия път.

 

 1. Преценете дали трябва да дадете заем на някой

Има две стъпки за вземане на решение дали да заемате пари на друг човек: да видите дали можете да си го позволите и оценка на потенциалния кредитополучател.

Първо, трябва да разберете дали можете да си позволите даването на толкова пари. Можете да си позволите тази стъпка, ако:

 • Нямате кредитна карта .
 • Имате спешен фонд за покриване на внезапни разходи, в идеалния случай с поне три до шест месеца разходи за живот.
 • Можете да плащате всички сметки и да спестявате поне 20% от приходите си всеки месец.

Ако приемем, че можете да си позволите заема, трябва внимателно да оцените кредитополучателя и искането му, като си зададете тези въпроси:

 • Колко сте близки с него?

Ако това е някой, когото не познавате добре или не е близък приятел, трябва да разберете защо моли конкретно вас за пари и дали това не означава, че не могже да намери някой друг, който да го направи.

 • Питал ли те е и преди?

Многократните молби за заем са лош знак, тъй като обикновено означава, че кредитополучателят не управлява добре парите си. Като му помагате през цялото време, го мотивирате да продължи.

 • Колко пари ви иска?

Ако иска много пари, трябва да сте по-предпазливи. По-вероятно е той да има проблеми с изплащането на по-голяма сума, което означава, че може да загубите повече пари.

 1. Как да дадете заем на член на семейството или приятел

Вие сте решили да предоставите заема. За да намалите риска и да увеличите шансовете си за безпроблемно плащане на този заем, трябва да спазвате няколко основни правила.

 

 • Не давайте заеми повече, отколкото ви е възможно. Колкото и добре да познавате някого, това не е гаранция, че ще получите парите си.

 

 • Определете точна дата на плащане.

 

Голям проблем при заемите между приятели е липсата на времева линия за плащания. Те често са отворен тип, като кредитополучателят обещава да върне на заемодателя парите след няколко седмици или месеци. Задължително е да зададете дата на плащане, така че да няма объркване относно това кога кредитополучателят трябва да ви върне дължимото.

 

 • Освен това може да искате писмен договор за заем.

Това ще помогне, ако има спор относно условията на заема и ако кредитополучателят се опита да избегне връщането на парите.

 

 1. Как да откажете искане за кредит

Най-добрият начин да направите това е като кажете: “Съжалявам, имам правило да не давам пари на заем.”

Друг популярен избор е: „Не мога да си го позволя в момента“.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново