Трима областни управители са против мегазавода край Върбовка

Публикувано на чт, 12 ян. 2023
477 четения

Трима областни управители – на В. Търново, Ловеч и Плевен, са против инвестиционните намерения за изграждане на завод за каменна вата и инсталация за преработка на боклук край павликенското село Върбовка. Това стана ясно по време на работна среща, която се проведе на 9 януари в читалище “Братство – 1884” в Павликени. Дискусията бе организирана от сдружение “Ти решаваш”, което е против проекта на фирма “Петрургия”, собственост на Румен Гайтански-Юнг. Според предвидените капацитети на инсталацията за изгаряне на отпадъци в нея ще постъпват 56 т на час модифицирани горива от отпадъци (RDF). Това прави 1344 тона за денонощие.
“В продължение на една година един срещу друг стоят два интереса – бизнес интереси на група хора и обслужващите ги лица и общественият интерес на жителите на 5 общини, които се борят за здравето, поминъка и бъдещето си”, заявяват от сдружение “Ти решаваш”.
В работната среща участваха областните управители на В. Търново инж. Георги Гугучков и на Ловеч Светослав Славчев, заместник-областният управител на Габрово Андрей Николов, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, еколозите на общините Сухиндол и Левски. Въпреки поканата към кметовете на В. Търново, Севлиево и Летница на срещата нямаше техни представители.
Експертното си мнение по казуса представиха Пенчо Пандъков – еколог и хидробиолог от сдружение “Балканка”, Данита Заричинова – еколог от ЕС “За земята”, и Николай Донев – агроном и земеделец. И тримата са категорични, че планираният завод с включената в него инсталация за изгаряне на отпадъци е една огромна грешка на национално ниво. Сериозни ще бъдат пораженията не само върху здравето на хората, но и върху земеделската земя в района, попадащ на територията на Великотърновска, Габровска, Плевенска и Ловешка област, коментира Николай Донев. По думите му само в Павликенска община обработваемата земя е 450 000 декара, а по разчети на земеделските производители в 15-килметровата зона около завода ще бъдат засегнати над 400 000 декара обработваема земя, пасища и мери.
Категорично против завода се обявиха лично областните управители на В. Търново Георги Гугучков и на Ловеч Светослав Славчев и задочно на Плевен Иван Петков с представено писмено становище. Отрицателно е становището и на общините Сухиндол и Левски, представено от участващите в срещата еколози на двете общини. Областна администрация Габрово все още няма официално становище, посочват от сдружението. По време на срещата става ясно, че до 2018 и 2019 г. общинската администрация в Павликени е била подведена от инвеститора, защото никъде в инвестиционното намерение не се е споменавало за горене на боклуци, а само за добив на инертен материал – базалт. Едва през 2020 г. това намерение е било представено на общинските власти.
Относно положителното становище на Общината в Експертния съвет към РИОСВ, който се проведе през януари 2022 г., според кмета на Павликени се дължи на неопитност и подценяване на ситуацията. Според него много хора в общината искат завода, но не изразяват публично позицията си, и подчерта, че много от становищата на експертите на проведения експертен съвет са били “за” завода.
По казуса се очаква насрочване на Експертен съвет към РИОСВ – В. Търново, който трябва да се произнесе по Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС). За провеждането му все още не е насрочена дата, тъй като обявеното през ноември заседание беше отложено, а мотивите за това бяха, че се налага отстраняване на процедурен пропуск. В експертния съвет ще участват представители на РИОСВ и от 12 институции, както и на две граждански сдружения.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Областна администрация – Велико Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново