Три институции проверяват къщата на кметски братовчед в Яковци

Публикувано на чт, 20 юни 2019
1192 четения

Инспектори от Държавен фонд “Земеделие” провериха скандалната къща в землището на еленското село Яковци, за която беше сезиран главният прокурор Сотир Цацаров. Сигналът за имота беше подаден от народния представител Явор Божанков заради съмнения, че къщата за гости не се използва по предназначение. Луксозният имот е разположен на брега на язовир “Йовковци” и е с разгърната площ от 150 кв.м. Негов собственик е Станислав Стайков, братовчед на кмета на Г. Оряховица Добромир Добрев.
“Полученият сигнал е, че свързани лица с кмета на Г. Оряховица са построили тази къща. Свързаността се изразява в това, че първи братовчед на кмета е бенефициент по ПРСР”, обясни Калоян Костадинов, зам. изпълнителен директор на ДФЗ, който участва в проверката. Видео от нея беше качено и на фейсбук страницата на ДФ “Земеделие” – Разплащателна агенция.
От него се вижда, че в момента там няма клиенти, а имотът, който официално се води на името на “БГ Адванс” ЕООД, разполага с външно джакузи, детска площадка и голям двор. Получената субисидия е в размер на 187 000 лв., а 5-годишният период на наблюдение е изтекъл през 2017 г. Преди това, в периода 2012-2017 г., не е проверявано дали е функционирала като къща за гости и дали е изпълнен бизнес планът. След изтичане на мониторинговия период на практика може да не се използва като къща за гости.
Преди няколко месеца имотът бе обявен за продажба за сумата от 200 000 евро, което според инспекторите не е нарушение, тъй като е изтекъл 5-годишният период. “Не се притеснявам от проверката, спазвам бизнес плана и си работя”, обясни собственикът на имота Станислав Стайков. Той уточнява, че е проверяван от прокуратурата през 2014 г. заради това, че е роднина с горнооряховския кмет, но нарушения не са установени. Уточнява, че къщата е пусната за продажба, тъй като има банков заем, който не може да погасява.
По време на проверката от ДФЗ в Яковци стана ясно, че имотът се проверява и от Главна дирекция “Национална полиция” и от Главна прокуратура по съмнения, че не е работил като туристически обект, а е използван за лични нужди.
“При констатиране на този вид нарушение и събиране на всички необходими доказателства ще бъде издаден акт за 100 % връщане на получената субсидия”, заяви зам. изпълнителният директор на ДФЗ Калоян Костадинов.
Резултатите от проверките в цялата страна ще са готови до 30 юни.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново