Търсят се варианти за рестарт на програмата за саниране

Публикувано на пт, 24 май 2019
482 четения

21 блока във В. Търново вече имат нов живот чрез нея,
още 58 сдружения на собственици са подали документи
в банката за развитие

Търсят се варианти и от догодина се очаква възстановяване на националната Програма за саниране, информираха народните представители от ГЕРБ – В. Търново. Преди дни гражданска подписка с подобно искане бе връчена на премиера Бойко Борисов.
21 жилищни сгради във В. Търново и повече от 40 в областта са изцяло обновени с пари, които държавата отпуска по Националната програма за енергийна ефективност. Съвсем скоро ще са готови две, по които в момента се работи. Подобрява се както техническото им състояние, така и външният им вид. Дейностите включват полагане на външна термоизолация, монтиране на PVC дограми на апартаментите и общите площи, а където е необходимо – изолиране на покриви и др.
Стотици са семействата, живеещи в обновените блокове. Сградите могат да бъдат забелязани в почти всеки квартал – “Бузлуджа”, “Зона В”, “Чолаковци”, “Картала”, край улиците “Ниш”, “Краков”, “Плиска”, бул. “Никола Габровски” и др. Експерти сочат, че санирането е спестило най-малко 5000 лв. на домакинство – всички строителни дейности бяха финансирани от републиканския бюджет.
Търновци са категорични, че стартиралата при управлението на Бойко Борисов програма за саниране, е много силна и целесъобразна социална политика и изразиха надежда, че подкрепата за обновяване на сградите ще продължи. Доказват го и цифрите – още 58 сдружения на собственици от В. Търново чакат одобрение от Българската банка за развитие за финансиране на проектите за саниране на жилищните им сгради.
Кметът на В. Търново и председател на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ Даниел Панов, както и кметове от цяла България също са доволни от програмата за саниране. На редица форуми на НСОРБ те изразиха категоричната си подкрепа за инициативата и настояха тя да продължи. Темата бе обсъдена и по време на посещението във В. Търново на постоянния представител на Световната банка в България Фабрицио Дзарконе. Пред него Панов представи становището на Сдружението на общините – програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради трябва да продължи, да бъде оптимизирана, а подходът при избор на сградите да бъде още по-ефективен.
“Вече се водят разговори с регионалното министерство относно критериите и начините, по които Световната банка може да помогне както за санирането, така и за подобряване на развитието на градовете”, коментира тогава Даниел Панов.
Народните представители от ГЕРБ пък припомниха, че при всяка от приемните им за граждани в региона хората са поставяли въпроса ще продължи ли санирането. “Резултатите от усилията, които правителството на Бойко Борисов полага, се виждат във всяка сфера. А относно санирането, хората споделят, че наред с удължения живот на сградите то им спестява и близо 40 % от сметките за отопление”, коментираха великотърновските народни представители от най-голямата парламентарна група.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново