Свищов и Павликени се борят за Европейски етикет за иновации и добро местно управление

Публикувано на ср, 1 Юли 2020
89 четения

Свищов и Павликени са сред 23-те общини, които ще се съревновават за присъждане на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Отличието е признание за качеството на цялостното управление в общините, като се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки. Останалите претенденти са Берковица, Бургас, Враца, Вълчи дол, Габрово, Димитровград, Добрич, Долна баня, Ихтиман, Каспичан, Кнежа, Кърджали, Левски, Ловеч, Мездра, Поморие, Сърница, Тетевен, Троян, Търговище и Челопеч.
Интересът към присъждане на сертификата за добро управление е голям и в процедурата за кандидатстване участват повече общини в сравнение с предишната процедура, обявиха от МРРБ. Дванадесетте принципа за добро управление, по които се оценяват кандидатурите, са честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и прозрачност, върховенство на закона, етично поведение, компетентност и капацитет, иновации и отвореност за промени, устойчивост и дългосрочна ориентация, стабилно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално единство, отчетност.
Отличието се връчва за период от 2 г., а главната цел на инициативата е да насърчи усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново