Свинското с най-високи цени от 10 години насам

Публикувано на ср, 27 Ное. 2019
720 четения

Свинското месо достигна рекордно високи цени през последните месеци в търговската мрежа. В навечерието на Коледните и Новогодишните празници килограмът скочи между 8 и 9 лв. на едро. На дребно цените са по-високи, като кило месо от бут се продава за 9 лв., а каймата е 8 лв./кг. По-скъпи са и колбасите и деликатесите. Според Комисията за стокови борси и тържища това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, а стойността му тепърва предстои да се покачва.
С над 20 % са скочили цените в магазините в старата столица само през последните няколко дни, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Според търговците причината е недостигът на свинско след бума на африканската чума. Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където консумацията на свинско е най-голяма. Затова производителите в Европа насочват продукцията си към най-големия пазар. Според експерти недостигът няма да бъде преодолян в следващите година и половина-две.
“Всяка седмица месото е с нова по-висока цена. Говоря за хубавото и качествено месо. В момента палетната цена за тон едносортно свинско месо е 8 лв./кг, докато в началото на годината беше 5 лв. От понеделник вече ще струва 8,40 лв. Може би ще дойде момент, в който потребителите няма да могат да си позволят да купуват и това е много сериозен проблем”, заяви Румяна Добрева, която е един от производителите на горнооряховски суджук. По думите ѝ в момента единствено големите търговски вериги продават на по-ниски цени, тъй като имат сключени дългосрочни договори с производителите, но това ще е до края на годината. След това ще поскъпне месото и във веригите.
“Проблемът на Европа е, че производителите изнасят всичко за Китай, доколкото знам имат вече договори за износ и за Канада, която също е много голям пазар. До преди 7-8 г. в Дания имаше по 19 свински глави на човек от населението. Заедно с Полша и може би Испания бяха най-големите производители на свинско, но заради големия износ в момента и при тях има сериозен недостиг”, допълва Румяна Добрева. По думите ѝ цените на хранителните продукти у нас тепърва ще растат заради по-високите разходи за ток, заплати, осигуровки, които също скачат от догодина.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново