Стягат ремонти на улиците в 30 населени места в региона

Публикувано на вт, 20 апр. 2021
5194 четения

Площада в Беляковец

В 30 населени места от Община Велико Търново са предвидени ремонтни дейности и асфалтиране на уличната мрежа по програмата “Местни инициативи”. И тази година за кметствата и кметските наместничества са предвидени средства в размер на 500 000 лв. Чрез програмата кметовете на малките населени места успешно финансират проекти за облагородяване на публичните пространства, ремонт на инфраструктурата и други дейности.
Населените места, които са на самостоятелен бюджет като Дебелец, Килифарево, Самоводене и Ресен, ще получат за асфалтиране по 17 000 лв. Селата Беляковец, Балван, Присово, Церова кория и Пчелище ще разполагат с 16 000 лв., като разпределението на средствата е спрямо населението и дължината на уличната мрежа, уточниха от местната администрация. По-малките села като Шереметя и Малък чифлик, които са с население между 100 и 350 жители, ще получат по 14 000 лв., а най-малките села ще имат на разположение за ремонт на улиците по 11 000 лв.
Общо 37 са одобрените проекти по програмата “Местни инициативи”. В Шемшево и Беляковец с одобреното финансиране предстои да бъде направена реконструкция на централните площади в двете села. В Ново село, Момин сбор, Русаля и Ветринци са планирали ремонти на читалищните сгради. В Нацовци ще бъде направен ремонт на помещение, което да бъде използвано като местен клуб, в който хората да се събират. Помещението е 25 кв.м и е дарено от частно лице на Общината, тъй като селото е към Големани и в него няма общинска сграда, в която да бъде направен този клуб. Предоставеното помещение се нуждае от ремонт, който ще бъде направен със средства по програмата. Срокът за приключване на проектите е краят на октомври, уточниха от Общината.
Програмата “Местни инициативи” стартира през 2009 г. Благодарение на нея кметовете и кметските наместници набелязват приоритетни обекти и дейности за изпълнение, които да подобрят условията за живот в малките населени места в община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново