Стягат ремонт за 2 млн. лв. на моста край Каранци

Публикувано на пн, 16 Мар. 2020
102 четения

Близо 2 млн. лв. ще бъдат вложени в цялострана реконструкция и ремонт на моста
край Каранци. Съоръжението е част от път III-407 Стражица – П. Тръмбеш и беше затворено за движение освен за преминаване на пожарни коли, училищни автобуси и превозни средства до 3,5 тона, тъй като е опасно и се нуждае от спешен ремонт. Обновяването на моста ще бъде направено изцяло със средства от бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура”.
“Поех ангажимент за ремонт на моста, който да бъде направен по възможно най-бързия начин. Ще бъде направена пълна реконструкция и рехабилитация, ще има и изцяло нова настилка”, уточни директорът на Областно пътно управление – В. Търново инж. Венцислав Ангелов.
Мостът край Каранци е дълъг 136 метра, а широчинният габарит на конструкцията е 8,10 метра. Въведен е в експлоатация през 1968 г. и оттогава не е правен основен ремонт. Движението е двупосочно, като скоростта е ограничена до 40 км/ч. Направеното обследване от експерти от Института по пътищата и мостовете показва, че асфалтовата настилка над закритите фуги и при преходната плоча има голяма напречна пукнатина с множество по-малки мрежовидни пропуквания и локални слягания. Дилатационните фуги над стълбовете и при устоите са напълно амортизирани, а при подходите на моста настилката е слегнала. Тротоарната настилка и бордюрите са силно обрушени, а някои дори липсват, стоманеният парапет е с недостатъчна височина, на отделни места е корозирал и деформиран. Върху връхната конструкция има множество следи от течове през дилатационните фуги, довели до обрушен бетон и корозирала армировка. Заключението на специалистите е, че мостът е в аварийно състояние поради слягане и накланяне на стълб № 3. Затова е възложено спешно изготвяне на проект за ремонтно-възстановителни дейности, след което ще започне и самата реконструкция на пътното съоръжение.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново