Стягат ремонт за 10,5 млн. лв. на път, неремонтиран с десетилетия

Публикувано на пн, 5 окт. 2020
6459 четения

инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление - Велико Търново

10,5 млн. лв. са предвидени за ремонт на път, който не е ремонтиран от близо 30 години. Средствата са за участък от път III-407 “Ново Градище – Стражица” от км 2+500 до км 19+98. Очаква се ремонтните дейности да стартират всеки момент. “Заданието е изпратено и одобрено и предстои да бъде възложено на фирмата изпълнител”, заяви инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново.
Дълги години третокласният път беше в изключително лошо състояние заради което неведнъж хората от Ново Градище, Мирово и Кавлак сигнализираха отговорните институции. Беше сформиран и Инициативен комитет, който да се бори за решаване на проблема заради огромните кратери, създаващи опасност за движението. Още през лятото на 2019 г. инж. Ангелов посети района, за да се запознае на място със ситуацията. Той се ангажира да съдейства за дългоочаквания ремонт, обещаван на хората години наред. “Миналата година подготвихме участъка за зимно поддържане и обещах, че такъв ремонт ще се случи. Но има технологични процеси, от които не можем да избягаме, и трябва да бъдат спазени”, уточни инж. Ангелов.
Крайният срок за приключване на ремонтните дейности е заложен до ноември 2021 г. Временно работата в участъка ще бъде спряна за периода на т. нар. зимно поддържане, след което ще бъде подновена отново през пролетта. Докато тече рехабилитацията, пътят няма да бъде затворен за движение, тъй като ще бъде правен на сектори. Ще бъдат поставени светофарни уредби и сигнализатори. По предварителни прогнози с полагането на маркировка, пътни знаци и мантинели се очаква средствата за участъка да достигнат 12 млн. лв.
В момента продължават да текат ремонтните дейности на път II-53 от Лясковец в посока Елена, където предстои да бъде завършена асфалтовата смес и този участък да бъде приключен. Крайният срок е 31 октомври, като инвестицията е в размер на 12 млн. лв., осигурени от Агенция “Пътна инфраструктура”.
Тече и вторият етап от превантивния ремонт на път II-52 Нов град – Вардим, за който бяха отпуснати 5,5, млн. лв. Движението в района се регулира със светофарна уредба, пътни знаци, а при необходимост и от регулировчици. Крайният срок за приключването му е до края на март 2021 г., като срокът беше удължен, тъй като ще бъде направена допълнителна стабилизация на основата. “С ремонта на участъка смятам, че ще се подобри изцяло връзката на Свищов със съседната област Русе и придвижването на гражданите ще бъде по-бързо и безопасно”, уточни инж. Ангелов.
Продължават ремонтните дейности и на дилатационните фуги на Прохода на Републиката, за които са предвидени над 500 000 лв. за подобряване на експлоатационното състояние на съоръженията. “Предстои да се инвестират още много средства за Прохода на Републиката, за да бъде въведен в експлоатационно състояние, което да е безпроблемно за преминаване. Изпратено е задание в АПИ, предстои да бъде доуточнено в частта, където се налага обрушване на скатове, премахване на растителност, почистване на регули от наноси. Предвиждаме също и подновяване и на пътната маркировка”, уточни инж. Ангелов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново