Стягат ремонт на тунелите на входа на Велико Търново

Публикувано на чт, 5 Мар. 2020
1894 четения

Дългоочакваният ремонт на тунелите на входа на В. Търново ще бъде направен тази година. За него има изготвен проект, внесен в Агенция “Пътна инфраструктура” и всеки момент ще бъде възложено проектиране за двата тунела и мостовото съоръжение между тях. Това потвърди за “Янтра ДНЕС” инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново. След като бъде избран изпълнител, ще стане ясно и колко пари са необходими за ремонтните дейности, които ще бъдат възложени чрез обществена поръчка.
Заради откъртване на част от облицовката на един от тунелите екип на пътно поддържащата фирма, която следи за състоянието на съоръженията, е направила оглед на място. Отломките са почистени и е направено обрушване на нестабилните части, причинени от течовете по стените.
Тунелът “Велчова завера” е с дължина 178 м, а “Боруна” е 141 м, като двете съоръжения са част от път I-5 Русе – В. Търново. Построени са в периода 1969-1974 г. и от пускането им в експлоатация до сега не е извършван основен ремонт. През 2001 г. е направена рехабилитация само на пътното платно в тунелите, а от 2003 г. съоръженията са в аварийно състояние. Преди няколко години изцяло беше демонтирано осветлението в тунелите, след като част от неработеща огромна лампа се стовари пред преминаващ автомобил и за малко не предизвика фатални последствия.
През 2017 г. въпросът за лошото състояние на тунелите бе поставен в Народното събрание, като тогавашният регионален министър Николай Нанков призна за редица нередности по съоръженията – наличие на течове, а през зимата и на лед по откосите около порталите, напукана облицовка, която на места дори липсва и пада непосредствено върху пътната настилка. Експертите са установили още теч по сводовете и стените, корозирали стоманени елементи и др. Заради лошото им състояние и големия трафик се прави постоянно наблюдение на двата тунела. Миналата година беше обновена пътната маркировка, но за да бъде решен проблемът, се нуждаят от мащабен ремонт, категорични са експертите.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново