Стигаме за три часа от Русе до Маказа по новата магистрала “Дунав – Егея”

Публикувано на ср, 13 Ное. 2019
10486 четения

Германски, испански, френски, италиански и гръцки компании са сред потенциалните концесионери за строителство на нова автомагистрала “Дунав – Егея”, която ще свързва Егейско и Балтийско море. Това съобщи във Велико Търново инж. Румен Марков, управител на “Ларж Инфрастръкчър Проджектс”.

Дължината на АМ “Дунав – Егея” е 367,285 км, от които 327,865 км минава през България, а за изграждането на този участък са необходими около 1 860 520 853 евро. В Гърция дължината на трасето е 39,420 км, като стойността за изграждането там ще бъде близо 356 357 148 евро без ДДС.

Магистралата е проектирана за скорост 140 километра в час. На българска територия тя ще свързва Русе с Маказа, като разстоянието ще се преминава за почти три часа. Новата магистрала ще преминава през реките Русенски Лом, Янтра, Тунджа, Марица, Арда, по трасето ще бъдат изградени тунели, виадукти, мостове и около 40 пътни връзки с магистралите “Хемус”, “Марица” и “Тракия”, както и с първокласни и второкласни пътища на страната. Преминаването през Стара планина ще е през Прохода на Републиката на 597 м надморска височина при тунел „Лагерите“.

По новата магистрала също ще има изградена тол система, а таксите за тях  са съпоставими с тези в Сърбия. Те ще влязат в сила през 2025 г., когато се очаква  магистралата да е готова. Тол тарифата предвижда за километър таксата за леки коли да е 3,5 евроцента, 5 евроцента – за лекотоварните, 12,5 евроцента – за товарни и автобуси, и 20 евроцента за товарни с ремаркета.

Инж. Румен Марков съобщи, че проектът на новата магистрала вече е представен на вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и в Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Според инж. Марков държавата е по-добре да се откаже от скоростния път Русе – Велико Търново, защото загубата на похарчените досега около 600 000 лева ще бъде компенсирана от ползите на новата магистрала за икономиката на страната и за хората.

Вече са водени разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които имат интерес да финансират проекта.
Преди да се премине към строителство на магистралата, се предвиждат няколко стъпки. Създаване на ново дружество, което ще участва в търга за магистралата, решения на правителствата на България и Гърция и подписване на меморандум по проекта до март 2020 г. До септември 2021 г. трябва да се приключи с проектирането и провеждането на процедурите по екологията, по ЗУТ, придобиването на правата върху имотите, през които ще минава магистралата, да бъдат получени и всички разрешения за строителство по цялото трасе. Едва след това ще започне строителството на обекта, което ще отнеме три години. Началото на експлоатацията на магистралата е планирано за 2025 г. с концесионен срок до 2067 г.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново