Стефан Стефанов, кандидат за депутат от “Коалиция за България”: “България разчита на нас – младите”

Публикувано на ср, 8 май 2013
504 четения

Липсата на дългосрочна национална стратегия за младите хора, която им дава перспектива и самочувствие, че са значими и необходими на собствената си държава, доведоха до изключително висока безработица и изтичане на способните и можещите към чужди страни. По официални данни младежката безработица у нас е над 30 %, като все по-тревожен е високият процент на продължителна безработица. Повече от половината от незаетите млади хора са без работа повече от година, което доведе до огромен емигрантски поток и демографски срив. Само за 2012 г. над 10 хиляди млади българи са напуснали страната. Проблемът с младежката безработица е изключително наболял и във Велико Търново като университетски град, където пристигат хиляди младежи от цялата страна. След завършване на своето образование част от тях остават в старата столица, за да търсят реализация и да градят семейство. На практика обаче почти всички млади висшисти са затруднени в намирането на работа по завършената от тях специалност. За това един от основните приоритети на “Коалиция за България” в областта на младежката политика е именно осигуряването на първо работно място до четири месеца след дипломиране. Именно тук е мястото на държавата да ги подкрепи чрез осигуряването на първо работно място или с възможност за преквалификация, което ще им отвори допълнителни възможности за реализация на пазара на труда. Държавата трябва да се грижи за младите хора, които, от една страна, са най-уязвимите групи в обществото, а от друга, са бъдещият двигател на държавата. И ако доскоро алтернативата за много от тях бе еднопосочен билет за чужбина, то тази година за първи път в българската история станахме свидетели на нещо невиждано – хора посегнаха на живота си и се самозапалиха в знак на протест срещу липсата на перспектива и отчаяние от безизходицата, в която се намират.
Повечето неща човек започва да цени, когато ги загуби. Така и ние разбрахме, но твърде късно, как на предишните избори загубихме стабилност и сигурност, свобода и справедливост, грижа за отделния човек. Не ни се вярваше, че ГЕРБ са в състояние да върнат държавата под нулата. Не ни се вярваше, че ГЕРБ отнемат ежедневно държавата от всички нас и я превръщат в частно дружество. Но те го направиха, лъжейки безогледно всички в България и в Европа.
Всички ние прочетохме и чухме как лидерите на ГЕРБ правят политика, вулгарните и цинични фрази, с които определят другите власти в държавата, освен себе си. Всички си мислехме, че те са просто некадърни и толкова могат. Видя се, че не е само това. Видя се, че те имат изкривен начин на мислене, нямащ нищо общо с нормалността. Отдавна сме забравили за елементарното уважение, което всеки министър-председател дължи на народа си, суверенът, който го е избрал и посочил, гласувал му е доверието си. Да не забравяме как Бойко Борисов определи българския народ като “лош човешки материал”. Но някак си все си мислехме, че всичко е просто от глупост и нисък потенциал. Но след последните седмици цяла България разбра, че не е така и че нас са ни управлявали истински престъпни елементи, хора, които не се спират пред нищо и пред никого, хора, за които няма нищо свято, хора без никакъв морал.
Тъй като съм най-младият в листата на “Коалиция за България”, мога да си позволя да говоря по-емоционално. И затова ще ви кажа съвсем честно. Управлението на ГЕРБ повече не може да се търпи! Ще употребя силна дума, но тя е вярна. Управлението на ГЕРБ е геноцид срещу българския народ! То извади хората на улицата, защото преди това ги доведе до ръба на психическото и физическото им оцеляване.
Приятели, нямаме право да търпим повече! Нямаме право да крием главите си в пясъка и да мислим, че и това ще ни отмине някак си от само себе си. Трябва да вземем живота си в собствените си ръце! Трябва да убедим хората около нас, че когато ГЕРБ си отидат, нещата ще се променят. Трябва да имаме силата да се изправим срещу волята на ГЕРБ да унищожи България! Затова гласувайте с номер 5 и не се страхувайте! Гласувайте с номер 5, за да върнем България на хората!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново