Срещата със студенти и млади хора събра десетки симпатизанти на Весела Лечева

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
298 четения

“Боли ме за пропуснатите възможности”, призна
шампионът, кандидат за кмет на Велико Търново

Как така В. Търново се превърна от града с толкова възможности, в града на толкова много пропуснати възможности. Защо в града, който се гордее, че е културна и историческа столица, младите хора нямат алтернатива за свободното си време, защото изборът къде да живееш и да се развиваш зависи много от финансовите възможности, но и от това, дали градът предлага качествени културни събития. Защо Общината не изпълнява задълженията си и не контролира сметопочистващата фирма, която оставя контейнерите за смет препълнени с дни? Защо с всеки изминал ден въздухът става все по-мръсен? Това бяха част от въпросите и проблемите, които млади търновци обсъдиха с кандидата на Коалиция “БСП за България”, АБВ, “Движение 21” за кмет на община В. Търново Весела Лечева.
Младите хора признаха, че им харесва да живеят в старата българска столица, но си тръгват, след като завършат висшето си образование заради невъзможността да си намерят качествена работа. Затова от последния випуск юристи, в който са се дипломирали 100 момичета и момчета, по-малко от 10 са тези, които допускат възможността да останат да живеят във Велико Търново.
“Много ме боли за пропуснатите възможности на Велико Търново и съм съгласна с вас, защото пропиляхме последните 10 години, в които Европа ни даде толкова помощ, за да достигнем социално-икономическите стандарти на развитите европейски страни. Заради всички пропуснати възможности е време да кажем: Точка на това управление. Точка на тази работа, работа, работа, която ни завихря в омагьосан кръг. И в този омагьосан кръг една от най-сериозните управленски грешки е “Кроношпан”. Да, инвестицията наистина е сериозна, но на каква цена, ако е заложено здравето ни”, каза Весела Лечева и призна, че разговорът с младите хора винаги е бил за нея най-отговорен и ѝ носи най-много емоции.
“Стоя пред вас като родител и ви признавам, че непрекъснато се опитвам да разбирам желанията и способностите на моя син. Стоя пред вас и като политик и знам, че мисията ми е отговорна. Но като човек, който изцяло е ориентиран към подкрепата на креативни хора, мога да ви гарантирам, че утре като кмет ще дам път на всяка интересна и иновативна ваша идея. Няма да ви деля на мои, близки, роднини по партиен признак, защото това е вредно и деструктивно за развитието на общината. Именно заради това деление много от можещите млади хора не успяват да намерят работно място в администрацията”, категорична е Весела Лечева.
Тя представи пред младите хора, препълнили до край залата, основните идеи в програмата си като кандидат за кмет, които могат да се превърнат във вдъхновение и мотивация за тях. “Заедно с вас ще изберем пространствата, в които вие да развивате творческите си идеи и да прекарвате свободното си време. Това е един от най-красивите градове, град с историческа даденост, град с велико име и не е без значение как ще работим и какво ще оставим за града, така че да защитим името си. Светът се движи от енергията, знанията и креативността на младите хора”, заяви още Весела Лечева.
И беше категорична, че градът губи ценно време. Затова: “Ние трябва да насочим усилията си, за да възстановим онези индустрии, които имат традиции във В. Търново – електрониката и високите технологии. Не можем да извикаме инвеститори да дойдат, за да гледат гола поляна. Никой няма време да чака после 2-3 години, докато преотреждаме терени. Ние трябва да сме готови за тях. И ще продължаваме да губим ценно време, докато кметът няма идея за визията на този град и не може да му даде хоризонт. Ще губим ценно време, докато управлението се капсулира в клиентелистки интереси. Това задушава икономиката и перспективите за развитие на града. Затова винаги сме под средното ниво – и по доходи, и по инвестиции. Затова ще ни изпреварват и Русе, и Стара Загора, и Шумен, където има технологичен парк вече и където доходите са по-високи от нашите. Време е Велико Търново да си бъде Велико. Затова тук трябва човек с размах”, каза Весела Лечева.
Разговорът продължи часове в неформална обстановка.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново