Спряха изграждането на рампата за инвалиди пред Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“

Публикувано на чт, 7 окт. 2021
567 четения

Спряха изграждането на рампата за инвалиди, разположена пред Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново. Повод за това станаха дискусиите в социалната мрежа и негодуванието на граждани относно естетическия вид и мястото, където е планирана.
Заради казуса общинският съветник арх. Драгомир Йосифов заедно с арх. Милен Маринов – регионален инспектор към Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерство на културата са направили спешна проверка на място. Всъщност рампата се прави като подход към Археологическия музей, който се намира надолу по стълбите между Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и библиотеката.
„В този вид и начин на изпълнение подобно нещо не бива да се случва. Съгласен съм, че е минало на съгласуване с НИНКН и Министерство на културата, но вероятно става въпрос за недоглеждане. Рампа наистина е хубаво да има, но по този начин направена е истинско кощунство“, коментира арх. Драгомир Йосифов.
„Ще се намери друго решение. Има и по-интелигентни начини за изпълнение“, категоричен е арх. Милен Маринов. Той уточни, че е изготвил протокол след направената проверка. Относно настилката предстои да бъде възстановена във вида, в който е била, като това ще е за сметка на изпълнителя.
Оказва се, че възложител на въпросната рампа е Регионалният исторически музей, но на практика е подготвено от Община В. Търново, която изпълнява предписание за осигуряването на достъпна среда до обществени сгради за хората в неравностойно положение. Изграждането на рампата е включено и в инвестиционната програма на Общината, одобрена от Великотърновски общински съвет. В крайна сметка обаче съоръжението няма да бъде направено във вида, в който първоначално е планирано да бъде изградено.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново